Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

e-learning : ΜΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ............ΠΡΑΓΜΑΤΑ (ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ)

e-learning :ΜΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ .............ΠΡΑΓΜΑΤΑ (ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ)

Όπως μπορεί να επιβεβαιώσει κάθε επίδοξος αυτοδίδακτος ομιλητής της αγγλικής (ή της γαλλικής ή της ιταλικής) που πάλευε στα 70s με τις κασσέτες της Linguaphone, το δυσκολότερο που έχεις να αντιμετωπίσεις όταν ξεκινάς να μάθεις κάτι μόνος σου δεν είναι ούτε η έλλειψη χρόνου, ούτε εκείνη των χρημάτων. Είναι η αυτοπειθαρχία, που σου λείπει περισσότερο όσο ευκολότερη πρόσβαση στη γνώση αποκτάς. Αν μπορέσεις να την κατακτήσεις (και ένας τρόπος να το κάνεις αυτό είναι να θέλεις πραγματικά να μάθεις κάτι) το internet σου παρέχει απλόχερα άπειρες ευκαιρίες να μάθεις τα πάντα –από ξένες γλώσσες μέχρι πυρηνική φυσική. Εμείς συγκεντρώνουμε τις καλύτερες διευθύνσεις για να ξεκινήσετε. Την αυτοπειθαρχία, δυστυχώς, την αφήνουμε πάνω σας.

 «Τυφλό σύστημα» πληκτρολόγησης:
 Απλά και εύχρηστα tutorials, συμβουλές και ειδικά σχεδιασμένα παιχνίδια πληκτρολόγησης θα βρείτε στο Sense-Lang.org, το οποίο είναι εντελώς δωρεάν –δεν απαιτεί ούτε εγγραφή. Μπορείτε, μάλιστα, να επιλέξετε την γλώσσα στην οποία επιθυμείτε να μάθετε να πληκτρολογείτε, από το μενού πάνω δεξιά. Ναι, υποστηρίζει και ελληνικά.

  Ζωγραφική:
 Σύμφωνοι, η τέχνη είναι ταλέντο, και τα ταλέντα δεν «μαθαίνονται». Αν, όμως, θέλετε να μάθετε τις βασικές αρχές των εικαστικών τεχνών, και να ανακαλύψετε ένα ταλέντο που ενδεχομένως διαθέτετε κρυφό όλα αυτά τα χρόνια, τότε το Art Graphica είναι το καλύτερο site για να κάνετε bookmark. Η σελίδα προσφέρει δωρεάν online tutorials ζωγραφικής (στα αγγλικά) για αρχάριους και προχωρημένους: από σχέδιο με μολύβι, μέχρι βήμα προς βήμα οδηγίες για ελαιογραφίες ή ζωγραφική με μελάνι, κάρβουνο, παστέλ και ακρυλικά χρώματα. Απλώς επιλέγετε την κατηγορία που σας ενδιαφέρει, διαλέγετε έναν «πίνακα» και μέσω εικόνων καθοδηγείστε για να ακολουθήσετε τα βήματα του δημιουργού. Έξτρα συν, οι στήλες που προτείνουν δωρεάν e-books για την ζωγραφική και την τέχνη, καθώς και blogs για να ενημερωθείτε περαιτέρω.

 Πλέξιμο:
Είναι αναμφίβολα «τάση» των τελευταίων χρόνων, κι είναι επίσης ένα ιδιαίτερα αγχολυτικό, αλλά και δημιουργικό χόμπι, που θα κάνει χαρούμενους και τους φίλους σας, τους οποίους θα προμηθεύετε συνεχώς με καινούρια σκουφάκια και κασκόλ. Στο Knitting Help θα βρείτε αναλυτικές οδηγίες και videos για να μάθετε να πλέκετε με επιτυχία, ενώ στο Coats Crafts θα βρείτε δωρεάν σχέδια πλεξίματος (και κεντήματος), καθώς και πληροφορίες για τις διαστάσεις και τα υλικά που θα χρειαστείτε.

 Κηπουρική:
Garden Guides, πέρα από συμβουλές για να δημιουργήσετε μόνοι σας μποστάνια με λαχανικά και φρούτα, θα βρείτε πλούσια θεματολογία για κηπουρική στο μπαλκόνι. Προτιμάτε απλές και (πιο) κατανοητές συμβουλές στα ελληνικά; Κι απ’ αυτές έχουμε: Στο Phyto.gr θα βρείτε πληροφορίες για τα περισσότερα φυτά, ιδιαίτερα για τα καλλωπιστικά που μπορούμε να τοποθετήσουμε στην βεράντα μας και το πώς να τα περιποιηθούμε, ακόμα κι αν πάσχουν από κάποια ασθένεια. Τέλος, στο blog «Κηπουρέματα» θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές για την δημιουργία λαχανόκηπου, καθώς και άλλων εργασιών στον κήπο.

  Φωτογραφία:
 Στο Digital Photography School θα μάθετε –μέσα από εύχρηστα και εντελώς δωρεάν κείμενα και tutorials– όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τη φωτογραφία και μερικά ακόμα: Από το πώς φωτογραφίζουμε σωστά πορτρέτα, μέχρι μυστικά του Photoshop για αρχάριους και ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές για τη φωτογραφική μηχανή και τον εξοπλισμό σας. Επίσης, το Photo.net έχει κατατοπιστικότατα (έως... εξαντλητικά) μαθήματα και άρθρα για τη φωτογραφία χωρισμένα ανά κατηγορίες οι οποίες περιλαμβάνουν τα πάντα: Από φωτογραφία γάμου μέχρι οδηγούς εξοπλισμού και από μαθήματα φωτισμού μέχρι συμβουλές για να τραβάτε καλύτερες φωτογραφίες στα ταξίδια σας

Ξένες γλώσσες:
 Το FluentFuture.com είναι ένα πολύ ενδιαφέρον social network, το οποίο υπόσχεται αντί για παλιούς συμμαθητές και αστεία βιντεάκια, να σας βρει έναν... καθηγητή ξένων γλωσσών. Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε μία από τις δεκαετέσσερις γλώσσες που προσφέρει για να μάθετε, και εν συνεχεία να βρείτε έναν απλό χρήστη για να σας μάθει τη γλώσσα δωρεάν, ή έναν επαγγελματία καθηγητή, για να σας διδάξει μέσω Skype έναντι ενός μικρού αντιτίμου. Στις γλώσσες που προσφέρονται περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, αγγλικά, αραβικά, γαλλικά, ιαπωνικά, ρώσσικα και ισπανικά.

Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.in2life.gr/everyday/howto/article/319717/e-learning-mathe-paidi-moy-pragmata-monos-soy.html
Πηγή: www.in2life.gr

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΑΝ ΕΧΩ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ???

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΑΝ ΕΧΩ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ???

Αναμφίβολα πρόκειται για μία από τις πιο «διαδεδομένες» ψυχικές παθήσεις της σύγχρονης εποχής. Σύμφωνα μάλιστα με στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μία στις πέντε γυναίκες και ένας στους οκτώ άνδρες αναπτύσσουν κατάθλιψη κάποια στιγμή της ζωής τους, ενώ στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 25% των ανδρών (περίπου 850.000 Έλληνες) και το 33% των γυναικών (περίπου 1,1 εκατομμύρια Ελληνίδες) πάσχουν από ήπια έως σοβαρή κατάθλιψη.

Έχει λοιπόν νόημα να… γνωρίσουμε καλύτερα μια νόσο η οποία συνάδει απόλυτα με τους ρυθμούς της σύγχρονης κοινωνίας.

 Πότε λέμε ότι έχουμε κατάθλιψη;
 Ο όρος της κατάθλιψης συνδέεται στενά με αυτόν της μελαγχολίας. Όχι άδικα, αφού οι δύο αυτοί όροι είναι κατά κάποιον τρόπο συγγενικοί. Η διαφορά είναι ότι η μελαγχολία αποτελεί μια απολύτως φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού. Όλα τα συναισθήματα, τόσο τα ευχάριστα, όσο και τα δυσάρεστα είναι μέρος της ζωής μας, για αυτό και είναι αναπόφευκτο να αισθανόμαστε κατά περιόδους απογοητευμένοι ή στενοχωρημένοι. Σε τέτοιες περιπτώσεις μιλάμε για τη φυσιολογική θλίψη, κάτι το οποίο διαφέρει από αυτό που ονομάζουμε κατάθλιψη.

 «Υπάρχουν περιπτώσεις όπου εμφανίζεται μια έντονη ψυχοκινητική επιβράδυνση και ένα βαθύ καταθλιπτικό συναίσθημα. Η μελαγχολία είναι ένας τύπος κατάθλιψης και μάλιστα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα η κατάθλιψη με μελαγχολικό χαρακτήρα», επισημαίνει σχετικά ο κ. Στράτος Λαμπούσης, Ψυχίατρος.

Ποια είναι τα συμπτώματα;
 Θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά περίπλοκη ασθένεια, για αυτό και τα συμπτώματά της μπορεί να εκδηλώνονται διαφορετικά στο κάθε άτομο. Οι διαταραχές του ύπνου, για παράδειγμα, είναι ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα της. Σε κάποιες περιπτώσεις, αυτές μπορούν να εκδηλωθούν με αϋπνία, ενώ σε άλλες με υπερυπνία. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τις διατροφικές διαταραχές, οι οποίες είναι επίσης ένα από τα πιο «δημοφιλή» συμπτώματα της κατάθλιψης. Για αυτό σε κάποιους ασθενείς παρατηρείται σημαντική αύξηση του βάρους τους, ενώ σε άλλους μείωση.

 Άλλα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι διαταραχή της διάθεσης (δυσθυμία), η ανηδονία, δηλαδή η έντονη ελάττωση του ενδιαφέροντος ή της ευχαρίστησης σε όλες ή σχεδόν σε όλες τις δραστηριότητες, η αίσθηση ανικανότητας και απελπισίας και η κόπωση ή η απώλεια ενεργητικότητας.

 Τι περιλαμβάνει η θεραπεία;
Ο έγκαιρος εντοπισμός του προβλήματος και η άμεση επέμβαση του ειδικού ιατρού αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχούς θεραπείας. «Οι θεραπείες είναι φαρμακολογικές, ψυχοθεραπευτικές, συνδυασμός ψυχοθεραπευτικών και φαρμακολογικών, ενώ σε ανθεκτικές περιπτώσεις μπορεί κατ’ επιλογή να χρησιμοποιηθεί μέχρι και ηλεκτροσπασμοθεραπεία, η οποία αν και δεν χρησιμοποιείται συχνά είναι η πιο αποτελεσματική», αναφέρει ο κ. Λαμπούσης και προσθέτει: «Εχει περίπου ενενήντα τις εκατό επιτυχία στις περιπτώσεις, ενώ τα αντικαταθλιπτικά απαντούν σε ένα ποσοστό της τάξης του εξήντα με εβδομήντα. Βέβαια δεν είναι για να χρησιμοποιείται συχνά, γιατί υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι».

 Σε ποιες περιπτώσεις κρίνεται απαραίτητη η χορήγηση φαρμάκων στον ασθενή;
 «Χορηγούμε φάρμακα όταν ο ασθενής έχει συγκεκριμένη βαρύτητα πάθησης και συγκεκριμένα συμπτώματα, δηλαδή υπάρχει διάγνωση της κατάθλιψης. Αν είναι ήπια ή πολύ μέτριας έντασης μπορεί να αντιμετωπιστεί και με ψυχοθεραπεία. Αν κάποιος έχει ήπια συμπτώματα, τα οποία δεν του προκαλούν μεγάλη δυσλειτουργία στην καθημερινότητά του, μπορεί να αντιμετωπιστεί και μόνο ψυχοθεραπευτικά», λέει σχετικά.

Τέλος, ο χρόνος θεραπείας δεν διαφέρει από την διάρκεια ενός μέσου καταθλιπτικού επεισοδίου, δηλαδή έξι με οκτώ μήνες. Όμως, σύμφωνα με τον κ. Λαμπούση, όταν έχουμε να κάνουμε με μια υποτροπιάζουσα κατάθλιψη, η οποία επιπλέκεται με ψυχωτικά συμπτώματα ή αυτοκτονικότητα, τότε σαφώς και παρατείνεται η διάρκεια της θεραπείας. «Υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να λαμβάνουν θεραπεία εφ΄ όρου ζωής, θεραπεία συντήρησης δηλαδή για να μην υπάρξει υποτροπή. Η διακοπή της θεραπείας είναι ρίσκο, μιας και οι υποτροπές μπορεί να είναι πολύ έντονες», προσθέτει.

Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.in2life.gr/wellbeing/health/article/319343/pos-tha-katalavo-an-eho-katathlipsh.html
Πηγή: www.in2life.gr

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

ΤΑ ΠΑΡΤΙ ΠΟΥ ΘΑ ΝΤΥΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΑ

ΤΑ ΠΑΡΤΙ ΠΟΥ ΘΑ ΝΤΥΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΑ

Και κλασικό αποκριάτικο ξεφάντωμα, με latin μουσική και αυτοσχέδιες στολές, και… μασκαρέματα α λα Άπω Ανατολή και θεματικά πάρτι αφιερωμένα στην Ποτοαπαγόρευση και τον Μεσοπόλεμο, και dance parties με μεγάλους και τρανούς DJ’s από το εξωτερικό. Απ’ όλα έχει το αποκριάτικο πρόγραμμα της Αθήνας, που απλώνεται σε δύο Σαββατοκύριακα και μας δυσκολεύει την επιλογή πού θα πρωτοπάμε.

 Η Ποτοαπαγόρευση στο Café του RadioBubble
 «Τα κορίτσια φορέστε τις δαντέλες της γιαγιάς και τα αγόρια τα καπέλα του παππού κι ελάτε να χορέψουμε» γράφει η πρόσκληση του αποκριάτικου πάρτι του αγαπημένου μας ιντερνετικού σταθμού, που προγραμματίζεται για το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου. Το θέμα του πάρτι είναι η ποτοαπαγόρευση και οι δεκαετίες 1920 - 1930. Στη μπάρα θα μας περιμένουν τρία κοκτέιλ της εποχής σε ειδική τιμή, ενώ στα decks οι παραγωγοί του σταθμού θα παίζουν μουσικές του Μεσοπολέμου. Το πάρτι ξεκινά στις 21.00 στο cafe του RadioBubble (Ιπποκράτους 146, Νεάπολη), η είσοδος είναι (όπως πάντα) ελεύθερη, τα ποτά ξεκινούν από 4,80€ και οι μπύρες από 2,50€.

In The Heat of the Night στο Second Skin
 Ο Γιώργος Φακίνος και ο Desmond Kind ανεβαίνουν στα decks με αποκριάτικη διάθεση και παίζουν (Italo)Disco, pop και rock ύμνους από τα 80s και τα 90s, αλλά και τα Eurodance hits που ταιριάζουν με το κλίμα των ημερών. Θα ακούσουμε, δηλαδή, Samantha fox, Kim Wilde, Μοdern Talking, Billy Idol, Yazoo, Bon Jovi, Raw Silk, Michael Jackson, Ace Of Base, Culture beat, La Bouche, 2 Unlimited, Snap, Backstreet Boys, Prodigy, Chimo Bayo, Μιχάλη Ρακιντζή, Σάκη Ρουβά, Πωλίνα, Alphaville και Bananarama. Το πάρτι ξεκινά στις 23.00 της Παρασκευής 21 Φεβρουαρίου, και η είσοδος κοστίζει 5€ με μπύρα ή monster.

 Neon Party στο Gagarin 205
 Πέντε από τις πιο δραστήριες εναλλακτικές μoυσικές ομάδες της Αθήνας θα βρίσκoνται στην σκηνή του Gagarin 205 για να γιορτάσουν την τελευταία Παρασκευή των αποκριών με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο. Μαζί τους θα έχουν 1000 λίτρα neon χρώμα και glowsticks για να… χρωματίσουν και να καρναβαλίσουν τη βραδιά. Στα decks θα βρίσκονται μέλη των STFU, YSP!WSY!, Not Sober, LesAnimaux καθώς και του EnterTheVoid για ένα all around μουσικό παραλήρημα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες με μουσικές από indie και electro μέχρι dnb και dubstep. Το πάρτι ξεκινά στις 22.00 και τα εισιτήρια κοστίζουν 8,50€ στην προπώληση.

  Cosplay Party στο εξαρχειώτικο Ostria
 Ιαπωνική και κορεάτικη μουσική, ανακατεμένη με latin και αποκριάτικους ήχους. Έχουμε την προσοχή σας; Έχουμε κι άλλα: Το πάρτι που διοργανώνει η ομάδα Akai Panda στον πάνω όροφο του Ostria (Θεμιστοκλέους 65 & Οικονόμου 6, Εξάρχεια) την Κυριακή 2 Μαρτίου θα ξεκινήσει με μια μεγάλη παρέλαση cosplayers στις 18.00 από το Σύνταγμα, ενώ θα έχει και δωράκια για όλους τους παρευρισκόμενους (περισσότερες λεπτομέρειες εδώ). Η είσοδος είναι ελεύθερη, και το πάρτι ξεκινά στις 20.00.

Μασκέ πάρτι στο Revenge of Rock
 Το αγαπημένο μας ροκ στέκι στη Λεωφόρο Κηφισίας ετοιμάζει για την Κυριακή 2 Μαρτίου το απόλυτο disco (και όχι μόνο) αποκριάτικο πάρτι, και μας περιμένει με τις στολές μας για χορό μέχρι να βγει ο ήλιος. Ετοιμαστείτε για ένα ροκ πάρτι υπό το άγρυπνο βλέμμα των Iron Maiden και των Kiss (σκίτσα των οποίων κοσμούν τους τοίχους πάνω από το μπαρ) και με φόντο καθρέφτες με «μπορντούρα» από σιδερένια καρφιά και κιθάρες στους τοίχους. Το πάρτι ξεκινά στις 23.00 και η είσοδος είναι όπως πάντα ελεύθερη.

 Maceo Plex, Μαrc Antona και Shaun Reeves στο Acro
Τρία μεγάλα ονόματα της διεθνούς ηλεκτρονικής σκηνής αναλαμβάνουν τα decks του Acro (Ιερά Οδός 7-13) για ένα μεγάλο αποκριάτικο πάρτι το Σάββατο 1η Μαρτίου. Τρεις ομολογουμένως ανατρεπτικοί καλλιτέχνες της ηλεκτρονικής σκηνής υπόσχονται να πυροδοτήσουν το αποκριάτικο mood, σε μια μοναδική βραδιά με έντονα festive διάθεση την οποία συμπληρώνει ο Resident του Blend, Manolaco και ο Dino MFU. Οι πόρτες ανοίγουν τα Μεσάνυχτα και τα εισιτήρια κοστίζουν 20€ στην προπώληση (25€ τα VIP) και 25€ στην πόρτα (30€ τα VIP).

Athens Carnival 2014 στο Club W
 «Φορέστε ό,τι πιο τρελό σας έρχεται στο νου, τα πιο extreme αξεσουάρ, τις πιο fun and sexy μεταμφιέσεις σας και ετοιμαστείτε για ένα τρελό αποκριάτικο ξεφάντωμα» γράφει η πρόσκληση που μας ήρθε από το W, το άλλοτε κοσμαγάπητο club της Πειραιώς που ξανανοίγει τις πόρτες του για μία και μοναδική βραδιά το Σάββατο 1η Μαρτίου. Guest Dj’s sets, special visual shows, performing acts, body painting και μουσικές απ’ όλο το φάσμα των 80s-90s αλλά και latin, salsa και mainstream συνθέτουν το… roster της βραδιάς. Το πάρτι ξεκινά στις 23.00. Οι τιμές των εισιτηρίων δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί (μείνετε συντονισμένοι, εδώ).

 Δώρος Δημοσθένους στο Half Note
 O Δώρος Δημοσθένους και η μπάντα του μας προσκαλούν στο Half Note για μια αξέχαστη βραδιά, με μουσικές από τη χρυσή εποχή του swing και του retro τραγουδιού, πασπαλισμένη με κονφετί, μάσκες, άρωμα εποχής, vintage ρούχα και πολύ χορό. Μουσικές από την εποχή και την ατμόσφαιρα των club της Νέας Υόρκης των δεκαετιών ’30, ’40, ’50 και ’60, στους ρυθμούς του swing, του charleston, του blues και του rock n’ roll, αλλά και αναφορές στο ελληνικό swing με τραγούδια των Σπάρτακου, Μουζάκη, Σουγιούλ, Η. Θεοφανίδη, Γιαννίδη κ.ά., κι άλλα, διασκευασμένα σε swing (Θα’ θελα να’ σουνα το ταίρι μου, ας ερχόσουν για λίγο, που να βρω γυναίκα). Το πάρτι ξεκινά στις 22.30 και τα εισιτήρια κοστίζουν 10€ (στο bar), 14€ (Β’ ζώνη & εξώστης) και 19€ (στην A’ ζώνη).

Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.in2life.gr/delight/goingout/article/318832/ta-parti-poy-tha-ntysoyn-thn-athhna-apokriatika.html?apg=2
Πηγή: www.in2life.gr

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥ : ΦΥΣΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ

ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥ : ΦΥΣΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ

Σαν ηφαίστειο που εκρήγνυται και στέλνει τη λάβα του σε όλο το σώμα. Κάπως έτσι περιγράφουν οι περισσότεροι άνθρωποι το αίσθημα που βιώνουν κατά την διάρκεια μιας κρίσης πανικού.

 Γιατί όμως ο οργανισμός μας χτυπά τόσο έντονα τον «συναγερμό» του και ποιες συνθήκες συμβάλλουν σε αυτή την κρούση; Πόσο ανησυχητικό είναι το να μας συμβαίνει κάτι τέτοιο και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;

Τι είναι η κρίση πανικού;
 Πρόκειται για ξαφνικό επεισόδιο έντονου φόβου ή τρόμου που αναπτύσσεται χωρίς εμφανή λόγο και προκαλεί σοβαρές σωματικές αντιδράσεις, όπως ζαλάδα, δύσπνοια, ταχυπαλμία, πόνο στο στήθος, τρέμουλο, εφίδρωση, μούδιασμα, δυσκολία στην όραση, «κομμένα πόδια» και ξαφνική «αποκοπή» από την πραγματικότητα. Ταυτόχρονα, γίνεται διάχυτο το αίσθημα του φόβου που πηγάζει από αυτά τα συμπτώματα – π.χ. πιστεύουμε ότι χάνουμε τον έλεγχο, ότι παθαίνουμε κάτι σοβαρό ή ότι γινόμαστε ρεζίλι.

 Πού οφείλεται;
 Η πλειοψηφία των ανθρώπων έχουν βιώσει έστω και μία φορά στη ζωή τους κρίση πανικού, αλλά υπάρχει και ένα ποσοστό ατόμων, περίπου 4%, οι οποίοι δεν μπορούν να διαχειριστούν το άγχος και δεν ανταπεξέρχονται στον ίδιο βαθμό, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται αισθητά η ψυχική τους υγεία. Και όχι μόνο αυτό, αλλά επηρεάζουν και την καθημερινότητά τους, καθώς το άτομο που παθαίνει συχνές κρίσεις πανικού αρχίζει να προσαρμόζει τη ζωή του γύρω από αυτές: Αποφεύγει να βγαίνει σε μέρη με κόσμο, χρειάζεται πάντα κάποιον μαζί του, κουβαλά συνεχώς χάπια, φοβάται να οδηγήσει κ.ο.κ.
 Παρ’ όλα αυτά, «οι κρίσεις πανικού οφείλονται στην πλειονότητα των περιπτώσεων σε βαθύτερες ενδοψυχικές συγκρούσεις οι οποίες δημιουργούν στο άτομο έντονη ψυχολογική πίεση, αμφιταλάντευση, ανασφάλεια αλλά και αρκετό θυμό για τη δυσμενή κατάσταση στην οποία έχει επέλθει», αναφέρει στο iatronet.gr η συμβουλευτική ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Ειρήνη Τζελέπη. Συνήθως, όπως επισημαίνει, το άτομο μέσα από την ψυχοθεραπεία ανακαλύπτει πως την περίοδο που σημειώθηκε η κρίση πανικού βρισκόταν σε πίεση ή ήταν διχασμένο ανάμεσα σε αντικρουόμενες επιλογές στη ζωή του. Γι’ αυτό και τα μεταβατικά στάδια στη ζωή, όπως π.χ. η αποφοίτηση, μια μετακόμιση, η απόφαση του γάμου ή της απόκτησης παιδιού είναι «κόμβοι» που θεωρούνται συχνοί παράγοντες για την εμφάνιση τέτοιων φαινομένων.

 Η θεραπευτική αντιμετώπιση
 Η πλέον ενδεδειγμένη αντιμετώπιση για κάποιον που παθαίνει συχνά κρίσεις πανικού είναι η δουλειά με έναν ειδικό. Μέσα από την ψυχοθεραπεία, το άτομο θα κατανοήσει πως η κρίση αυτή αποτελεί «ψεύτικο συναγερμό». Πως στην ουσία δεν υπάρχει κάποιο οργανικό πρόβλημα και πως όλο αυτό οφείλεται σε κάποιο ψυχογενές αίτιο, το οποίο θα πρέπει να εντοπιστεί και να επιλυθεί για να σταματήσει ο φαύλος κύκλος. Έτσι, σταδιακά η συχνότητα και η ένταση των κρίσεων θα μειωθεί, όπως και ο φόβος της καθημερινότητας, ενώ το άτομο θα αποβάλει την σκέψη που του προκαλεί τον πανικό και θα διαχειρίζεται καλύτερα παρόμοιες καταστάσεις.

 Οι φυσικοί τρόποι να αντιμετωπίσετε την κρίση πανικού Αφού υπογραμμίσουμε πως η πλέον ενδεδειγμένη λύση είναι η δουλειά με κάποιον ειδικό, παραθέτουμε ορισμένες κινήσεις που μπορεί να δοκιμάσει μόνος του κάθε άνθρωπος που έχει παρατηρήσει ότι αρχίζει να καταβάλλεται από ανάλογα αγχώδη επεισόδια.

 *Ψάξτε την πραγματική αιτία που προκαλεί την κρίση πανικού: Συνειδητοποιήστε πως η κρίση δεν οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα υγείας αλλά σε έντονη ψυχολογική κατάσταση. Σκεφτείτε τι είναι αυτό που σας απασχολεί την συγκεκριμένη περίοδο και φροντίστε να το αντιμετωπίσετε εγκαίρως.

 *Κατανοήστε πως πρόκειται για «λάθος συναγερμό»: Το να ξέρετε πως η κρίση οφείλεται στο μυαλό μας βοηθά στο να μην της αποδώσετε περισσότερη επικινδυνότητα από όση της αναλογεί. Ένα τέτοιο επεισόδιο συμβαίνει απλώς επειδή το άγχος που νιώθουμε σε μια συγκεκριμένη περίσταση είναι τέτοιο ώστε ο εγκέφαλός μας δεν μπορεί να ξεχωρίσει μια πολύ αγχογόνα κατάσταση με μια κατάσταση κινδύνου «ζωής ή θανάτου».

*Μην κατηγορείτε τις συνθήκες: Αν για παράδειγμα η πρώτη κρίση πανικού σας συνέβη την ώρα που οδηγούσατε, δεν φταίει η οδήγηση, γι’ αυτό δεν θα πρέπει να εγκαταλείψετε την συνήθεια του αυτοκινήτου, απλώς και μόνο επειδή επιρρίπτετε λανθασμένα σε αυτή ό,τι σας συνέβη. Για τον ίδιο λόγο, δεν πρέπει να παραιτηθείτε από τις καθημερινές σας δραστηριότητες και να κλειστείτε στο σπίτι. Μπορεί έτσι να εξαλείφετε τις πιθανές συνθήκες πυροδότησης κρίσεων, αλλά δεν εξαλείφετε την ψυχολογική τους αιτία και το πρόβλημα παραμένει. Το παραπάνω συνδέεται με την διαδικασία της «αποευαισθητοποίησης», η οποία επιτυγχάνεται ιδανικά με την καθοδήγηση ειδικού ψυχοθεραπευτή. Πρόκειται για την διαδικασία του να κάνετε τα «φαινομενικά» αίτια της κρίσης λιγότερο τρομακτικά στα μάτια σας, αποσυνδέοντας την κρίση πανικού από αυτά.

 *Μάθετε να αναπνέετε καλύτερα: Συνήθως όταν παθαίνουμε αγχώδη κρίση, είναι επειδή εκπνέουμε περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από το κανονικό, καθώς αναπνέουμε πολύ γρήγορα. Φροντίστε να αναπνέετε με αργές και βαθιές ανάσες, ακόμη κι όταν δεν βρίσκεστε σε κρίση.

 *Ασκηθείτε σωματικά: Δοκιμάστε να βάλετε την τακτική άσκηση στην καθημερινότητά σας, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί πως εκλύει ενδορφίνες οι οποίες μας ηρεμούν, βοηθούν στον καλύτερο ύπνο και στην καλύτερη αναπνοή και εκτονώνουν τα υπερβολικά αποθέματα ενέργειας και έντασής μας.

*Αντιμετωπίστε τον φόβο σας: Το αίσθημα του τρόμου κάθε φορά που ξεκινά μια κρίση πανικού είναι αυτό που την κάνει τελικά ακόμη πιο έντονη. Συχνά, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να διαχειριστείτε τον φόβο είναι να τον βιώσετε, ώσπου να μην τον αφήσετε να πάρει τον έλεγχο της ζωής σας.

 *Κάντε πράγματα που σας ευχαριστούν: Βγείτε με φίλους, περάστε χρόνο με την οικογένειά σας, κάντε χαλαρωτικές δραστηριότητες όπως η yoga και οι ασκήσεις διαλογισμού και γενικότερα «χτίστε» ένα περιβάλλον που δεν περιέχει πηγές άγχους γύρω σας.

*Προσέξτε την διατροφή σας: Αποφύγετε την καφεΐνη και το αλκοόλ ή την ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνετε καθημερινά και προτιμήστε ροφήματα ή τρόφιμα που σας χαλαρώνουν και δεν δημιουργούν το αίσθημα εξάρτησης ή δεν εντείνουν τον πονοκέφαλο. Προτιμήστε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, μαγνήσιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες ενισχύουν το νευρικό μας σύστημα.

*Ζητήστε βοήθεια: Μην ξεχνάτε πως δεν είστε μόνοι. Μην κλείνεστε στον εαυτό σας, ζητήστε την βοήθεια των γύρω σας.

Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.in2life.gr/wellbeing/health/article/318232/kriseis-panikoy-fysikoi-tropoi-na-thn-antimetopisete.html
Πηγή: www.in2life.gr

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

ROAD TRIPS : ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ....ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΔΡΟΜΟ

ROAD TRIPS : ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ .....ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΔΡΟΜΟ

Τους λόγους για τους οποίους αγαπάμε πολύ τα road trips σας τους έχουμε αναλύσει και παλιότερα. Αν έπρεπε να τους συνοψίσουμε σε μια πρόταση-σλόγκαν, αυτή θα έλεγε κάτι σαν «Το απόλυτο ταξίδι: Με όσες στάσεις θέλετε, από όποιο δρόμο διαλέξετε, και με όσες παρακάμψεις αντέξετε».

 Αν τώρα σκέφτεστε απογοητευμένοι ότι το «απόλυτο ταξίδι» στοιχίζει μια περιουσία εκεί που έχει φτάσει η βενζίνη, μπορούμε να σας διαψεύσουμε. Το τελικό κόστος ενός road trip είναι σημαντικά μικρότερο από εκείνο ενός ταξιδιού με αεροπλάνο. Το κόστος της βενζίνης διαιρείται (ενώ εκείνο του αεροπορικού εισιτηρίου όχι) και τα ξενοδοχεία στη μέση του πουθενά είναι σημαντικά φθηνότερα από εκείνα στο κέντρο της πόλης –τα οποία ούτως ή άλλως θα θέλετε να αποφύγετε γιατί εννιά φορές στις δέκα δεν θα έχουν πάρκινγκ.

 Εν ολίγοις, αυτό που χρειάζεστε για ένα road trip δεν είναι πολλά λεφτά, αλλά πολύς χρόνος, πολύ καλή αίσθηση του χιούμορ και πολλή ευελιξία –τα road trip δεν είναι για τους ανθρώπους που προγραμματίζουν τις διακοπές τους ανά ημέρα, πόσο μάλλον ανά ώρα. Διαβάστε εδώ όλα τα σενάρια που μπορούν να πάνε (και θα πάνε) στραβά για να ξέρετε τι σας περιμένει, και παρακάτω το ενδεικτικό κόστος πέντε μικρών ή μεγαλύτερων road trips στο εξωτερικό.

 (*) Το κόστος της βενζίνης έχει υπολογιστεί για ένα αυτοκίνητο περί τα 1.400 κυβικά, με μέση κατανάλωση 8-9 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα.

Road trip #1: Το μικρό Βαλκανικό

 Η διαδρομή: Ανηφορίζετε από τα Ιωάννινα μέχρι το πανέμορφο Αργυρόκαστρο, και μετά διασχίζετε κάθετα την Αλβανία, περνάτε τα σύνορα του Μαυροβουνίου κάνοντας μια στάση στην υπέροχη καστροπολιτεία του Ulcinj, και συνεχίζετε μέχρι την ακόμα πιο φαντασμαγορική καστροπολιτεία του Κότορ. Στην επιστροφή, οι στάσεις που πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλάβετε στο πρόγραμμά σας είναι οι όχθες της Λίμνης Οχρίδας, και το Μπεράτι –αμφότερα στην Αλβανία. Επιστρέφετε από την Κρυσταλλοπηγή, για να καταλήξετε στην Καστοριά. Τα χιλιόμετρα: Περίπου 1000 (482 χιλιόμετρα είναι η απόσταση Ιωάννινα-Κότορ, και άλλα 438 η απόσταση Κότορ-Καστοριά).

 Ενδεικτικό κόστος: Η αμόλυβδη βενζίνη στην Αλβανία κοστίζει περίπου 1,20€ το λίτρο, και στο Μαυροβούνιο 1,30€, οπότε υπολογίζουμε συνολικά 123€ για βενζίνη. Για ένα ωραίο δίκλινο δωμάτιο στην Αλβανία (για παράδειγμα με μπαλκόνι πάνω από τη Λίμνη στην Οχρίδα ή μέσα στο κάστρο του Αργυρόκαστρου) θα υπολογίσετε περί τα 25€ και στο Μαυροβούνιο περί τα 50€. Το κόστος των γευμάτων είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με τα εγχώρια δεδομένα –υπολογίστε περί τα 10€ το άτομο για πλήρες γεύμα στην Αλβανία, περί τα 15€ στο Μαυροβούνιο. Για ένα grande γεύμα στα καλύτερα εστιατόρια του Μαυροβουνίου, θα χρειαστείτε περί τα 25-30€ το άτομο.

Τελική τιμή: Αν υποθέσουμε ότι «απλώνετε» το road trip σας σε δύο εβδομάδες (ήτοι, 14 βράδια) έχουμε 262€ το άτομο για ξενοδοχεία, 62€ για βενζίνη, και περί τα 150€ συνολικά για γεύματα. Ας πούμε ότι υπολογίζουμε και έξτρα 100€ για μερικά grande γεύματα με κεράκια και θέα στη θάλασσα. Φτάνουμε, λοιπόν, τα 529€ κατ’ άτομο.

Road trip #2: Το μεγάλο Βαλκανικό

 Η διαδρομή: Ξεκινάτε από Θεσσαλονίκη και ανηφορίζετε, μέσα από την ΠΓΔΜ, προς το Βελιγράδι (προσπαθώντας να αντισταθείτε στις κραυγές ενθουσιασμού όταν φτάσετε στην τέλεια ευθεία του αυτοκινητόδρομου Nis-Βελιγραδίου). Συνεχίζετε για το Σαράγιεβο, και εν συνεχεία κατηφορίζετε μέσα από το Μόσταρ (της Βοσνίας), στο Ντουμπρόβνικ (της Κροατίας) και τέλος στο Κότορ, μετά το οποίο ακολουθείτε μία από τις δύο διαδρομές στο προηγούμενο road trip –επιστρέφετε, μέσα από την Αλβανία, είτε στα Ιωάννινα είτε στην Καστοριά. Αποφεύγετε στην επιστροφή τις διανυκτερεύσεις στο Μαυροβούνιο, που θα ανεβάσουν το συνολικό κόστος του ταξιδιού, και προτιμάτε την Αλβανία.

Τα χιλιόμετρα: Περί τα 1.750 (623 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη ως το Βελιγράδι, 305 από το Βελιγράδι μέχρι το Σαράγιεβο, 246 από το Σαράγιεβο στο Ντουμπρόβνικ και άλλα 575 από το Ντουμπρόβνικ ως τα Ιωάννινα, ή 524 από το Ντουμπρόβνικ στην Καστοριά).

Ενδεικτικό κόστος: Η βενζίνη θα σας στοιχίσει περίπου 1,2€ στην ΠΓΔΜ, 1,3€ την Σερβία, 1,1€ στη Βοσνία, 1,3€ στο Μαυροβούνιο και 1,2€ στην Αλβανία. Για να κάνετε 1.750 χιλιόμετρα με μέση κατανάλωση 8,8 λίτρα/100 χλμ χρειάζεστε 154 λίτρα, πράγμα που μεταφράζεται σε 200€ με την μέγιστη τιμή βενζίνης (1,3€).

Για ένα όμορφο (αλλά όχι σούπερ πολυτελές) δωμάτιο στη Σερβία θα υπολογίσετε περί τα 30€, όπως και στη Βοσνία. Στην Κροατία οι τιμές ανεβαίνουν, πράγμα που σημαίνει ότι μιλάμε για 45€ μίνιμουμ για ένα αξιοπρεπές δωμάτιο ξενοδοχείου έξω από το Ντουμπρόβνικ –μπορείτε όμως πάντα να καταφύγετε στη λύση των, δημοφιλέστατων και εκεί ενοικιαζόμενων δωματίων (θα βρείτε πολλά με μια αναζήτηση στο Booking) τα οποία κυμαίνονται στα 25-30€.
 Ένα κανονικό γεύμα (ορεκτικό, κυρίως και σαλάτα και μια μπύρα ή κρασί) ενδεικτικά θα σας κοστίσει περί τα 10€ το άτομο σε Σερβία και Βοσνία, και περί τα 15€ στην Κροατία. Για τα grande γεύματα στα καλά εστιατόρια των πόλεων, υπολογίστε περί τα 20-25€ για την Σερβία και την Βοσνία, και περί τα 30€ στο Ντουμπρόβνικ.

 Τελική τιμή: Το συγκεκριμένο road trip μπορεί να στριμωχτεί σε δύο εβδομάδες, ή και να απλωθεί σε τρεις. Αν υπολογίσουμε ενδεικτικά 16 βράδια, έχουμε περίπου 240€ το άτομο για τις διανυκτερεύσεις (στην Κροατία μένετε σε ενοικιαζόμενα δωμάτια) συν 100€ το άτομο maximum για τη βενζίνη, και άλλα 190€ για τα βασικά γεύματα. Υπολογίζοντας άλλα 100€ για μερικές εξτραβαγκάντζες, καταλήγουμε στα 630€ το άτομο.

 Road trip #3: Το ευρωπαϊκό

Η διαδρομή: Περνάτε το αυτοκίνητο με το πλοίο από την Πάτρα στην Ανκόνα, και από εκεί ανηφορίζετε προς τη Φλωρεντία και την Τοσκάνη. Ανεβαίνετε από το Μιλάνο και τη Λίμνη Κόμο προς την Ελβετία, και περνάτε από την Ζυρίχη και τη Βασιλεία στο Στρασβούργο, για να καταλήξετε στο Μπάντεν Μπάντεν και τον Μέλανα Δρυμό.
Τα χιλιόμετρα: Ξεκινάμε να μετράμε από την Ανκόνα, και έχουμε: 337 μέχρι τη Φλωρεντία, άλλα 304 από τη Φλωρεντία ως το Μιλάνο, 279 από το Μιλάνο ως τη Ζυρίχη και άλλα 226 από τη Ζυρίχη ως το Στρασβούργο. Συνολικά, 1.146 χιλιόμετρα.
 Ενδεικτικό κόστος:
 Στην Ελβετία η βενζίνη κοστίζει περίπου 1,36€ (ναι, φανταζόσασταν ότι θα είναι ακριβότερη, το ξέρουμε), στην Ιταλία 1,70€ (και οι εκπλήξεις συνεχίζονται) και στη Γαλλία 1,48€. Για ένα οικονομικό δίκλινο δωμάτιο στην Ιταλία θα υπολογίσετε περί τα 40€, αλλά στην Ελβετία θα χρειαστείτε όλη την τύχη με το μέρος σας για να βρείτε οτιδήποτε κάτω από 60€. Στο Στρασβούργο θα χρειαστείτε περί τα 50€, όπως και στο Μπάντεν Μπάντεν –προτιμήστε να μείνετε στα πέριξ των πόλεων, για έξτρα οικονομία.
 Για τα κανονικά, καθημερινά σας γεύματα στην Ιταλία και τη Γαλλία θα υπολογίσετε περί τα 20€ το άτομο –οι εξτραβαγκάντζες στη δυτική Ευρώπη μπορούν να φτάσουν… στον ουρανό, αλλά ας πούμε ότι με 35€ το άτομο έχετε ένα γεύμα σε ένα ωραίο (αλλά όχι από τα καλύτερα) εστιατόριο της εκάστοτε πόλης. Στην Ελβετία, θα δυσκολευτείτε ιδιαίτερα να ξοδέψετε λιγότερα από 25-30€ το άτομο, ακόμα και για τα πιο απλά σας γεύματα.

Τελική τιμή:
 Η μεταφορά του αυτοκινήτου κοστίζει 91€ one way (άρα 45€ το άτομο, συν 70€ για το εισιτήριο καταστρώματος, ίσον 230€ μετ’ επιστροφής). Οι διακυμάνσεις της βενζίνης είναι μεγάλες στο συγκεκριμένο road trip, αλλά ας πούμε ότι αφού ο μέσος όρος πλησιάζει το 1,50€ το λίτρο θα χρειαστούμε 151€ το άτομο για βενζίνη. Υπολογίζουμε άλλα 350€ το άτομο για 14 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία, συν 260€ για τα βασικά γεύματα. Αν θέλετε και τα 100€ επιπλέον με τα οποία σας… κακομάθαμε για τις υπερβολές στα δύο προηγούμενα road trips, φτάνουμε αισίως τα 1.091€ το άτομο.

 Και έξτρα μπόνους…
Το αμερικάνικο road trip, που ξέρουμε καλά ότι είναι το απόλυτο όνειρο για πολλούς λάτρεις των road trips, απαιτεί πολύ χρόνο και αρκετά χρήματα: Παρ’ όλο που το κόστος βενζίνης και ξενοδοχείων είναι σημαντικά χαμηλότερο από εκείνο της δυτικής Ευρώπης, έχουμε το κόστος ενοικίασης και το αεροπορικό εισιτήριο που μας ανεβάζουν την τιμή σε δυσθεώρητα επίπεδα.

 Αν παρ’ όλα αυτά το σκέφτεστε (και δεν σας αδικούμε) εδώ θα βρείτε έναν πολύ ενδιαφέροντα και αναλυτικότατο οδηγό για έντεκα διαφορετικές διαδρομές –η μεγαλύτερη εκ των οποίων, η λεγόμενη “coast to coast” αγγίζει τα 5.200 χιλιόμετρα. Εδώ έχουμε ένα πολύ ενδιαφέρον thread του Forum του Trip Advisor, με ενδεικτικά κόστη και προτεινόμενες διαδρομές από άλλους ταξιδιώτες.

Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.in2life.gr/escape/infoguide/article/318170/road-trips-poso-kostizei-na-parete-dromo.html?apg=3
Πηγή: www.in2life.gr

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

10 ΑΠΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΤΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΑΣ ΣΕ ΦΟΡΜΑ

10 ΑΠΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΤΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΑΣ ΣΕ ΦΟΡΜΑ

Το μυαλό, όπως και το υπόλοιπο σώμα μας θέλει την εξάσκησή του, γιατί όσο το αφήνεις… σε αφήνει. Το καλό, όμως, είναι, πως σε αντίθεση με τις ασκήσεις που κρατούν τους μύες και το σώμα μας σε φόρμα, η εξάσκηση του εγκεφάλου μας δεν απαιτεί ιδρώτα, αθλητικά παπούτσια και ατελείωτα χιλιόμετρα στους διαδρόμους των γυμναστηρίων. Αρκεί η προσθήκη ορισμένων απλών δραστηριοτήτων στην καθημερινότητά σας, που λειτουργούν ως ευχάριστα… push ups για το μυαλό μας. Δοκιμάστε τα παρακάτω:

 *Λύστε ένα σταυρόλεξο ή ένα Sudoku κάθε μέρα
 Φρεσκάρουν τη μνήμη, δίνουν τροφή στην επαγωγική σκέψη και ακονίζουν την ικανότητά μας να βρίσκουμε λύσεις σε προβλήματα. Το να βρούμε λίγα λεπτά κάθε μέρα για να λύσουμε ένα μικρό σταυρόλεξο ή ένα online Sudoku είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για τον εγκέφαλό μας.

 *Διαβάστε περισσότερο
 Ό,τι είναι η τροφή για το σώμα μας είναι και το διάβασμα για το μυαλό μας.
  Οι έξτρα γνώσεις επεκτείνουν τους ορίζοντες, τα δύσκολα αναγνώσματα δοκιμάζουν την αντιληπτική ικανότητα του εγκεφάλου ενώ τα ευχάριστα βιβλία ή άρθρα σε περιοδικά ωφελούν ιδιαίτερα την φαντασία μας και επιτρέπουν στο μυαλό μας να πάρει… πολύτιμες ανάσες.

 *Μιλήστε περισσότερο
 Έχετε παρατηρήσει ότι όλο και περισσότερο βαριόμαστε να συζητήσουμε ουσιαστικά στις αλληλεπιδράσεις μας με τους άλλους; Οι μεγάλες κουβέντες έχουν αντικατασταθεί με τα μονολεκτικά SMS, οι επαγγελματικές επικοινωνίες στριμώχνονται σε βιαστικά email και οι διαπροσωπικές μας σχέσεις έχουν περάσει στην εποχή των 140 χαρακτήρων ενός tweet. Θα πρέπει να θυμόμαστε όμως, πως οι πραγματικές συζητήσεις, αυτές που έχουν ειρμό, τροπές, επιχειρήματα και τροφή για σκέψη και αντίλογο, ο γόνιμος δηλαδή διάλογος, είναι ιδιαίτερα καλή άσκηση για να κρατάμε τη σκέψη μας «αιχμηρή» και σε ετοιμότητα. Επομένως, φροντίστε να… μιλάτε όσο μπορείτε περισσότερο με τους γύρω σας.

 *Δοκιμάστε να γράφετε τακτικά
 Το να γράφετε απαιτεί πολλή σκέψη, και αυτό μόνο καλό μπορεί να κάνει στο μυαλό και σε λειτουργίες του όπως οι λογικοί συνειρμοί, η φαντασία, η δομημένη γραφή και η πλοκή. Δοκιμάστε, ακόμη κι αν θεωρείτε ότι δεν είστε καλοί σε αυτό, να γράψετε μια μικρή δική σας ιστορία, ένα διήγημα ή ένα άρθρο γνώμης που μπορείτε να στείλετε στο αγαπημένο σας Μέσο.

 *Παίξτε
 Τα video games και τα επιτραπέζια παιχνίδια μπορούν να μας κάνουν εξυπνότερους, αφού απαιτούν εγρήγορση και λειτουργία πολλών διανοητικών δεξιοτήτων ταυτόχρονα. Προτιμήστε τα παιχνίδια που εστιάζουν στους τομείς τους οποίους θέλετε να «γυμνάσετε» και επιλέξτε αντίστοιχα παιχνίδια μνήμης, παρατηρητικότητας, γνώσεων, επίλυσης προβλημάτων, συνεργασίας κ.ο.κ.

*Μάθετε μια νέα ξένη γλώσσα
 Πρόκειται για πρώτης τάξης άσκηση για τον εγκέφαλο, ο οποίος αναλαμβάνει να μάθει εξ αρχής μια νέα δομή γλώσσας, καινούριο λεξιλόγιο και κανόνες έκφρασης με αποτέλεσμα να ξεσκουριάσει για τα καλά. Φυσικά, οποιαδήποτε νέα ασχολία, χόμπι, μουσικό όργανο κλπ που αποφασίζετε να μάθετε μπορεί να κάνει την ίδια ευεργετική για τον εγκέφαλό σας δουλειά.

 *Φροντίστε το σώμα σας
 Δεν είναι καθόλου τυχαίο το «πολυφορεμένο» αρχαιοελληνικό ρητό «νους υγιής εν σώματι υγιεί». Όταν προσέχετε την διατροφή σας και γυμνάζετε το σώμα μας, διατηρώντας έναν υγιή οργανισμό, ο εγκέφαλος επηρεάζεται αντιστοίχως θετικά και μπορεί ελεύθερα να λειτουργήσει στο μέγιστο δυνατό χωρίς προβλήματα. Επομένως, ισορροπημένη διατροφή για να παίρνει ο εγκέφαλος τα αναγκαία γι’ αυτόν θρεπτικά συστατικά, άσκηση και επαρκής ύπνος είναι τα μυστικά για να έχετε, στην κυριολεξία, το κεφάλι σας ήσυχο.

 *Αλλάξτε τις συνήθειές σας
 Δεν υπάρχει πιο «ύπουλη» απειλή για την εγρήγορση του μυαλού από την ρουτίνα, τον εφησυχασμό και την «ευκολία» της συνήθειας. Αν κάνετε κάθε μέρα ακριβώς τις ίδιες κινήσεις, διαδρομές και εργασίες, με πανομοιότυπο κάθε φορά τρόπο, ο εγκέφαλός σας δεν έχει τίποτα να σκεφτεί και πηγαίνει… με τον αυτόματο πιλότο, με αποτέλεσμα να «μισοκοιμάται». Δοκιμάστε να τον «ταρακουνάτε» αλλάζοντας τις συνήθειές σας ή ακόμη και τις απλές κινήσεις σας. Αν για παράδειγμα δοκιμάσετε να πλύνετε τα δόντια σας με το αριστερό σας χέρι (αν είστε δεξιόχειρες) θα διαπιστώσετε πόσο δύσκολο είναι – ή με άλλα λόγια, πόσο πολύ έχετε καλομάθει τον εγκέφαλό σας, δίνοντάς του συνεχώς τις προβλέψιμες εντολές σας.

*Γραφτείτε σε ένα brain training πρόγραμμα
Ένα από τα καλύτερα – και δωρεάν – online προγράμματα που αναλαμβάνουν να σας εφοδιάσουν με εξειδικευμένες για τις ανάγκες σας ασκήσεις και παιχνίδια είναι το Lumosity. http://www.lumosity.com/ Εδώ, αφού εγγραφείτε, θα συμπληρώσετε ένα ερωτηματολόγιο με βάση το οποίο θα σας προταθεί ατομικό πρόγραμμα τόνωσης της μνήμης, της προσοχής, της παρατηρητικότητας, της ταχύτητας και της ικανότητας λήψης αποφάσεων. Κάθε μέρα, το Lumosity θα σας αναθέτει ευχάριστα παιχνίδια/ασκήσεις ώστε να έχετε… μυαλό-ξυράφι.

 *Δοκιμάστε να λύσετε τους γρίφους που έχουμε συγκεντρώσει σε παλαιότερα δημοσιεύματα του in2life «Προφορικά» παιχνίδια όπως ο περίφημος γρίφος του Αϊνστάιν ή online κουίζ και σπαζοκεφαλιές για γερά μυαλά είναι μία καλή επιλογή.

Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.in2life.gr/everyday/howto/article/317342/10-aploi-tropoi-na-krathsete-to-myalo-sas-se-forma.html
Πηγή: www.in2life.gr

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

ΠΑΣΧΑ 2014 : ΤΑ ΦΘΗΝΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΑ ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΝΩΡΙΣ...

ΠΑΣΧΑ 2014 : ΤΑ ΦΘΗΝΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΑ ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΝΩΡΙΣ...

Υπό κανονικές συνθήκες μπορεί και να το είχαμε ξεχάσει, αλλά ο ήλιος έξω από το παράθυρο επιμένει να μας το υπενθυμίζει: Η άνοιξη είναι πιο κοντά απ’ όσο συνειδητοποιούμε, και μέχρι το Πάσχα του 2014 (που φέτος πέφτει σχετικά νωρίς, στις 20 Απριλίου) απομένουν περίπου δύο μήνες. Χρονικό διάστημα ιδανικό για των… φρονίμων τα παιδιά, που θέλουν να κανονίσουν τα πασχαλινά τους ταξίδια επωφελούμενα από την σημαντική οικονομία που προσφέρουν οι έγκαιρες κρατήσεις (early booking, στις γλώσσες των ταξιδιωτών και των αγγλοσαξώνων). Ιδού οι πιο ενδιαφέρουσες προσφορές που εντόπισε η έγκαιρη έρευνά μας, για οργανωμένα και μεμονωμένα ταξίδια.

Πασχαλινά ταξίδια DIY
 Όλες οι τιμές παρακάτω περιλαμβάνουν επιστροφή, φόρους αεροδρομίων και επίναυλους καυσίμων.

 - Εναλλακτικό Πάσχα στο Βουκουρέστι, μακριά από τα ταξιδιωτικά πλήθη, και σε αεροπορική τιμή έκπληξη: 150€ μετ’ επιστροφής και φόρων, και με απευθείας πτήση με την Aegean.

 - Για ένα ακόμα πιο εναλλακτικό… πασχαλινό τετραήμερο στη Μόσχα, θα χρειαστείτε 230€ για να πετάξετε απευθείας με την Aegean.

 - Στο Μιλάνο, για ένα μοδάτο τετραήμερο (Σάββατο 19/4 με Τρίτη 22/4) μας πετά η easyJet, με 165€, επιστροφής και φόρων περιλαμβανομένων.

 - Με 177€ η Aegean μας πετά στο Ντίσελντορφ, για ένα πασχαλινό τετραήμερο γεμάτο τέχνη, shopping και, βέβαια, γερμανικές μπύρες.

 - Η Ρώμη αποτελεί μια πάντα κλασική επιλογή για τα spring breaks μας, και η easyJet υπόσχεται ένα πασχαλινό τετραήμερο στην ιταλική πρωτεύουσα με 173€.

- Αν δεν έχετε αντίρρηση να ζητήσετε μερικές μέρες άδεια για να πλαισιώσετε το πασχαλινό τετραήμερο, η Alitalia υπόσχεται να σας πάει μέχρι την Φλωρεντία, με 227€. Την τιμή εντοπίσαμε για αναχώρηση το Σάββατο 19/4 και επιστροφή την Πέμπτη 24/4.

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΠΑΚΕΤΑ

 - Μια ιδιαίτερα δελεαστική πρόταση για Πάσχα στην Καππαδοκία ετοίμασε το ταξιδιωτικό γραφείο AirQuest: 580€ το άτομο με ημιδιατροφή. Το πακέτο περιλαμβάνει επτά διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων, πτήσεις για Σμύρνη με την Pegasus Airlines και μεταφορές και ξεναγήσεις στην Καππαδοκία. Αναχωρήσεις έχουν προγραμματιστεί για τις 16 και 18 Απριλίου.

 - Τι θα λέγατε για πασχαλινό τετραήμερο στη Μάλτα; Το Cel Tours έχει να προτείνει ένα οικονομικότατο πακέτο τριών διανυκτερεύσεων, στα 289€ το άτομο. Σε αυτό περιλαμβάνονται απευθείας πτήσεις με την Air Malta, ξενοδοχείο 3 αστέρων και ξεναγήσεις στη Βαλέτα.

 - Πάσχα στο Παρίσι προτείνει το Grefis Travel, με ένα χορταστικό 10ήμερο πακέτο το οποίο διατίθεται σε προσφορά: Για δηλώσεις συμμετοχής έως 14/02, το κόστος δεν ξεπερνά τα 595€ το άτομο. Στην τιμή περιλαμβάνονται εννέα διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο 3 αστέρων με πρωινό, απευθείας πτήσεις, ξενάγηση στην πόλη, κρουαζιέρα στον Σηκουάνα, εκδρομή στη Disneyland και το Πάρκο του Αστερίξ και πολλά άλλα ενδιαφέροντα.

 - Το Nordix Travel μας προκαλεί να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα, και να κάνουμε Πάσχα στην ταχύτατα ανερχόμενη Βαλτική: Βίλνιους, Ρίγα και Ταλλίν, σε ένα 7ήμερο πακέτο που ανέρχεται στα 720€ κατ’ άτομο. Στην τιμή περιλαμβάνονται αεροπορικά εισιτήρια, έξι διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία 4 αστέρων με πρωινό, μεταφορές και ξεναγήσεις.

 - Μια εντελώς διαφορετική ιδέα κρατήσαμε για το τέλος: Κρουαζιέρα στα νησιά του Αιγαίου και τα παράλια της Τουρκίας με τη Louis Cruises, για το πασχαλινό τετραήμερο, στην τιμή-έκπληξη των 129€ το άτομο για εσωτερική καμπίνα και 169€ για εξωτερική καμπίνα. Οι δελεαστικές τιμές ισχύουν για κρατήσεις μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, ενώ το δρομολόγιο περιλαμβάνει στάσεις στην Πάτμο, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, το Ηράκλειο και την Έφεσσο.

Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.in2life.gr/escape/infoguide/article/317680/pasha-2014-ta-fthna-taxidia-ta-kleinoyme-noris.html
Πηγή: www.in2life.gr

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

6 ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΙ ΓΡΙΦΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΒΡΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

6 ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΙ ΓΡΙΦΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΒΡΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αν σε κάτι έχει αδυναμία η φιλοσοφία, αυτό είναι οι πάσης φύσης… σπαζοκεφαλιές. Από ζητήματα ύλης μέχρι ηθικής, η ανθρώπινη σκέψη καλείται αρκετές φορές να δώσει απάντηση σε θέματα ανεξήγητα και διφορούμενα. Τόσο διφορούμενα που επιτρέπουν συλλογισμούς όπως ότι τα έργα του Σαίξπηρ μπορεί να τα γράψει ένας πίθηκος ή πως δύο δίδυμα αδέρφια μπορούν να έχουν διαφορά ηλικίας 90 χρόνια. Κι όμως, οι παραπάνω συλλογισμοί μπορούν να αποδειχθούν με στοιχεία, βασισμένα στη λογική. Διαβάστε έξι τέτοιες θεωρίες και… σπαζοκεφαλιάστε μαζί μας.

 *Το πλοίο του Θησέα
 Φανταστείτε ένα καράβι που μόλις έχει κατασκευαστεί, τόσο καλά που μπορεί να πλέει μέχρι το τέλος του κόσμου. Φυσικά, όπως σε κάθε υλικό αντικείμενο, μπορούν να υπάρξουν φθορές. Έτσι, καθώς το καράβι του Θησέα πλέει από λιμάνι σε λιμάνι, κάποιο εξάρτημα ή μέρος του κάθε φορά χαλά ή φθείρεται. Έτσι, το πλήρωμα πετά το χαλασμένο μέρος και το αντικαθιστά με ένα καινούριο. Όταν, κάποια στιγμή, έχει αντικατασταθεί μέχρι και το τελευταίο μέρος του αρχικού πλοίου, είναι αυτό το ίδιο πλοίο που ξεκίνησε το ταξίδι; Αν όχι, σε ποιο σημείο του ταξιδιού μετατράπηκε στο «δεύτερο πλοίο»;
Αν πάλι πιστεύετε ότι παραμένει το ίδιο πλοίο, ας υποθέσουμε το εξής: Το πλήρωμα γυρνά στα λιμάνια που είχε ταξιδέψει, συγκεντρώνει όλα τα παλιά μέρη του πλοίου που πέταξε, τα αποκαθιστά και τα επανασυναρμολογεί, φτιάχνοντας ένα ολόκληρο πλοίο με τα αρχικά υλικά. Τώρα, ποιο από τα δύο πλοία είναι το καράβι του Θησέα;

 *Το ηθικό δίλημμα του τραμ
 Ένα τραμ γεμάτο επιβάτες χάνει τον έλεγχο και κατευθύνεται προς έναν τοίχο. Αν δεν αλλάξει η πορεία του, η σύγκρουση και ο θάνατος όλων των επιβαινόντων θεωρείται βέβαιος. Εσείς τυχαίνει να βρίσκεστε στο κατάλληλο σημείο την κατάλληλη στιγμή, μπροστά από έναν μοχλό που μπορεί να αλλάξει την τροχιά του τραμ και να το οδηγήσει σε άλλες ράγες με διαφορετική κατεύθυνση. Μόνο που σε εκείνες τις ράγες βρίσκεται ένας άνθρωπος, τον οποίο δεν θα προλάβετε να ειδοποιήσετε εγκαίρως, και έτσι θα βρει βέβαιο θάνατο. Τι επιλέγετε; Να σώσετε τους πολλούς επιβάτες και να σκοτωθεί από την επιλογή σας ένας πεζός ή να μην κάνετε τίποτα και να παρακολουθήσετε δεκάδες ανθρώπους να σκοτώνονται;

 Το ακόμη πιο παράδοξο είναι πως οι περισσότεροι θα απαντούσαμε αυτόματα το πρώτο, δηλαδή να σώσουμε τους πολλούς. Παρ’ όλα αυτά, αν το ερώτημα τεθεί αλλιώς, η απόφαση αλλάζει: Αν δηλαδή αντί για μοχλό, βρίσκατε μπροστά σας έναν άνδρα τέτοιου σωματικού όγκου που θα μπορούσε να σταματήσει το τραμ, αν τον σπρώχνατε μπροστά στο όχημα, θα τον ρίχνατε στις ράγες; Οι περισσότεροι απαντούν «όχι», παρ’ ότι πρόκειται ακριβώς για το ίδιο διακύβευμα, δηλαδή ο θάνατος του ενός που θα σώσει τους πολλούς.

 *Το παράδοξο των πιθήκων που… γράφουν Σαίξπηρ
 Αυτό το διανοητικό πείραμα προϋποθέτει την ύπαρξη αμέτρητων πιθήκων που πληκτρολογούν ταυτόχρονα τυχαίους συνδυασμούς πλήκτρων σε αμέτρητες γραφομηχανές, για χρονικό διάστημα που αγγίζει το άπειρο. Εφόσον λοιπόν πληκτρολογούν χωρίς σταματημό στο άπειρο, αλλά οι συνδυασμοί γραμμάτων είναι πεπερασμένοι, τότε η πιθανότητα κάποια στιγμή κάποιος από τους πιθήκους να πληκτρολογήσει ένα ολόκληρο έργο του Σαίξπηρ είναι… 100%. Μόνο που αυτή η πιθανότητα (που είναι, με βάση τον συλλογισμό, βεβαιότητα), δεν υπολογίζεται να συμβεί γρήγορα: Οι μαθηματικοί θεωρούν πως για να συμβεί κάτι τέτοιο θα χρειαζόταν να περάσει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από την σημερινή ηλικία του σύμπαντος.

*Το παράδοξο των διδύμων με την διαφορά ηλικίας
 Γίνεται δύο δίδυμα αδέρφια να έχουν διαφορά ηλικίας πολλές δεκαετίες; Κι όμως, σύμφωνα με την θεωρία της σχετικότητας, τα θεμέλια της οποίας έθεσε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, γίνεται. Σύμφωνα με αυτή, αν ο ένας αδελφός μείνει στην Γη και ο άλλος ταξιδέψει με έναν πύραυλο στο διάστημα, με ταχύτητα σχεδόν ίση με αυτή του φωτός, τότε για τον δεύτερο ο χρόνος θα κυλά πιο αργά εξαιτίας της μεγάλης ταχύτητας. Αν λοιπόν, για τα δεδομένα της Γης το ταξίδι διαρκέσει 100 έτη, για τον δίδυμο μέσα στο διαστημόπλοιο θα έχουν περάσει μόλις δυόμιση χρόνια. Έτσι, όταν επιστρέψει, ο αδερφός του θα έχει φύγει από τη ζωή λόγων γηρατειών, ενώ εκείνος θα είναι ακόμη νέος. Δεν σας πείσαμε; Δείτε το παραπάνω video για να κατανοήσετε οπτικά τον συλλογισμό.

 *Το παράδοξο του Kavka με το δηλητήριο
 Ο Gregory Kavka ήταν ένας ηθικός και πολιτικός φιλόσοφος, ο οποίος το 1983 παρουσίασε το περίφημο «παράδοξό» του, το οποίο έχει να κάνει με την δύναμη της ανθρώπινης απόφασης. Έστω, λοιπόν, ότι σας προσεγγίζει ένας δισεκατομμυριούχος, ο οποίος κρατά ένα μπουκαλάκι δηλητήριο. Το δηλητήριο έχει την ιδιότητα να προκαλεί δριμύ πόνο για μία περίπου ημέρα, και στην συνέχεια να εξαφανίζεται, χωρίς να προκαλεί οποιαδήποτε περαιτέρω βλάβη στον οργανισμό.
 Ο δισεκατομμυριούχος σας κάνει την εξής πρόταση: Αν αυτό το βράδυ έχετε την πρόθεση να πιείτε το δηλητήριο, θα σας δώσει ένα εκατομμύριο. Το δηλητήριο θα πρέπει να το πιείτε το επόμενο απόγευμα, ενώ τα χρήματα θα κατατεθούν στον λογαριασμό σας το πρωί – πριν δηλαδή το πιείτε. Επομένως, θα μπορείτε να είστε σίγουροι ότι τα χρήματα έχουν μπει στον λογαριασμό σας και πως ο κροίσος δεν θα σας τα ζητήσει πίσω. Ο Kavka λοιπόν υποστήριξε πως κανένας άνθρωπος δεν θα πληρούσε την προϋπόθεση για το εκατομμύριο – δηλαδή κανείς δεν θα ήταν δυνατό το προηγούμενο βράδυ να έχει την πρόθεση να πιει το δηλητήριο, γιατί θα ήξερε πως μπορεί να κερδίσει τα χρήματα χωρίς να το καταπιεί τελικά.

*Το παράδοξο της δίδυμης Γης
 Σκεφτείτε ότι κάπου στην απεραντοσύνη του σύμπαντος, υπάρχει ένας πλανήτης πανομοιότυπος με την Γη, που περιστρέφεται γύρω από έναν πανομοιότυπο Ήλιο σε ένα ηλιακό σύστημα με τους αντίστοιχους δίδυμους πλανήτες και με κατοίκους της ανθρώπους πανομοιότυπους με αυτούς της Γης. Η μόνη διαφορά του δίδυμου πλανήτη είναι πως αντί για νερό, έχουν ένα υγρό άλλης φύσης: Αντί δηλαδή για H2O έχουν μια ουσία με σύσταση, επί παραδείγματι, ΧΨΩ, αλλά την αποκαλούν κι αυτοί «νερό». Ποιο είναι το πραγματικό νερό; Όταν ένας άνθρωπος στη Γη αναφέρεται στο Η2Ο ως «νερό» και ένας άνθρωπος στον δίδυμο πλανήτη αναφέρεται στο ΧΨΩ ως «νερό», ποιος από τους δύο έχει δίκιο; Το κατά πόσο ένας από τους δύο έχει άδικο εξαρτάται από το κατά πόσο μπορούμε να διαχωρίσουμε μια αδιάσειστη αλήθεια από τα κατά περίπτωση περιστατικά. Με άλλα λόγια, μπορούμε να ονομάσουμε οποιοδήποτε αντικείμενο γύρω μας με ένα όνομα δικής μας επινόησης, και να προκαλέσουμε οποιονδήποτε να μας αποδείξει πως έχουμε άδικο.

Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.in2life.gr/features/notes/article/317671/6-filosofikoi-grifoi-poy-den-ehoyn-vrei-apanthsh.html
Πηγή: www.in2life.gr

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

ΑΠΟ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ?

ΑΠΟ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ?

 Ποια είναι η γαστρονομική πρωτεύουσα της Ευρώπης; Σε ποια πόλη γεννιούνται οι νέες τάσεις της μουσικής, συγκεντρώνοντας την αφρόκρεμα της μουσικής βιομηχανίας και σε ποια γωνιά της Γηραιάς Ηπείρου κρύβονται τα μεγάλα μυαλά του σύγχρονου design και της μόδας; Αναζητάμε τις σύγχρονες πρωτεύουσες των ευρωπαϊκών τάσεων και το GPS μάς οδηγεί στις παρακάτω οκτώ μητροπόλεις.

*Οι πρωτεύουσες της μόδας: Παρίσι και Μιλάνο
 Οι παραδοσιακές (όχι μόνο ευρωπαϊκές αλλά παγκόσμιες) πρωτεύουσες της μόδας συνεχίζουν να κρατούν τα σκήπτρα της πασαρέλας, καθώς όχι μόνο επηρεάζουν και καθορίζουν τις τάσεις της μόδας κάθε χρονιά με τις περίφημες «Fashion Weeks» τους, αλλά φιλοξενούν τις «βάσεις» των σπουδαιότερων οίκων της υφηλίου. Το Παρίσι για παράδειγμα είναι το «σπίτι» των Vuitton, Yves Saint Laurent, Chanel, Dior, Givenchy, Gaultier, Hermes κ.α., ενώ διαθέτει και την πιο φημισμένη σχολή μόδας του κόσμου, την Ecole de la chambre syndicale de la couture parisienne. Το Μιλάνο από την άλλη φιλοξενεί τα «κεντρικά» οίκων όπως οι Armani, Valentino, Prada, Dolce&Gabbana, Versace, Moschino και οι διασημότητες και οι απανταχού fashionistas θεωρούν το ετήσιο «πέρασμα» από την Μέκκα της ιταλικής μόδας εκ των ων ουκ άνευ για να μάθουν τις τάσεις που στην υπόλοιπη Ευρώπη θα φτάσουν με… χρονοκαθυστέρηση.

 *Η πρωτεύουσα των μουσικών τάσεων: Βερολίνο
 «Μια απαστράπτουσα μουσική σκηνή, δημιουργικά μυαλά και διεθνείς αστέρες που λατρεύουν την πόλη. Σαν ηγέτες στην αγορά, εκμεταλλευόμαστε τις απεριόριστες προοπτικές του Βερολίνου που αναμένουμε να προσφέρει ακόμη περισσότερα μουσικά highlights στο μέλλον». Τάδε έφη Frank Briegmann, ο πρόεδρος της δισκογραφικής εταιρίας Universal. Το Βερολίνο επέλεξαν όμως για ευρωπαϊκή έδρα τους και οι εταιρίες Sony, EMI, Viacom και DEAG, ενώ εδώ εδρεύει και η Ομοσπονδιακή Ένωση Μουσικής Βιομηχανίας. Η ανεξάρτητη σκηνή ανθεί στο Βερολίνο, το οποίο άλλωστε φιλοξενεί και μερικές από τις πιο έγκυρες διοργανώσεις μουσικών βραβείων της Γηραιάς Ηπείρου. Σημειώστε πως στην γερμανική πρωτεύουσα δραστηριοποιούνται 1.400 μουσικές εταιρίες.

 *Η πρωτεύουσα της «πράσινης» τεχνολογίας: Κοπεγχάγη
 Θυμάστε που μια προηγούμενη κυβέρνηση είχε ως στόχο να κάνει την Ελλάδα… τη Δανία του Νότου, επενδύοντας στην πράσινη ενέργεια; Αυτό που μας δίδαξε η προεκλογική εκείνη υπερβολή είναι αφενός ότι βρισκόμαστε έτη φωτός μακριά από τις προηγμένες ευρωπαϊκές πόλεις και αφετέρου πως η πρωτοπόρα πρωτεύουσα σε αυτόν τον τομέα είναι η Κοπεγχάγη. Ψηφισμένη ως η «Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης» για το 2014, η πρωτεύουσα της Δανίας συνεχίζει να πραγματοποιεί τομές στην οικολογική επένδυση: Οι αρχές της πόλης συνεργάζονται συστηματικά με εταιρίες, πανεπιστήμια και οργανώσεις σε fora που παράγουν ιδέες για νέες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ έχουν ιδρύσει και το «Green Laboratory» ώστε να δώσουν τα φώτα τους και σε άλλες πόλεις του πλανήτη.
 Ανάμεσα στα άμεσα σχέδια είναι η πιο έντονη στήριξη της ποδηλατικής κουλτούρας, των πράσινων μετακινήσεων, των καθαρών ακτών που προσφέρονται για τους πολίτες ακόμη και στην περιοχή του λιμανιού, ενώ το μεγαλόπνοο στοίχημα είναι να γίνει η πρώτη «ουδέτερη» πόλη σε επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2025. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που στην έρευνα του περιοδικού Monocle για την καλύτερη πόλη για να ζει κανείς το 2013, η Κοπεγχάγη έλαβε την πρώτη θέση στον κόσμο.

 *Η πρωτεύουσα της χορευτικής σκηνής: Άμστερνταμ
 Η χορευτική σκηνή δεν είναι για την Ολλανδία μόνο η πηγή εσόδων ύψους μισού δισεκατομμυρίου ευρώ ετησίως (κι όμως, τόσα «βγάζει» η τοπική βιομηχανία των clubs και των DJs). Είναι και υπόθεση δημιουργική που βασίζεται στην καινοτομία, την εμφάνιση νέων ειδών και την μαζικότητα. Το Άμστερνταμ έγινε η γενέθλια γη των ειδών gabber και trance που κατέκλεισαν τα τελευταία είκοσι χρόνια τα dancefloors της Ευρώπης, συνδέοντας την σκηνή της πόλης με ονόματα όπως οι Tiesto, Armin Van Buuren και Ferry Corsten. Επιστέγασμα της πιο ενεργής dance σκηνής είναι το ετήσιο Amsterdam Dance Event, ένα από τα πιο μαζικά και δημοφιλή χορευτικά events στον πλανήτη, που φιλοξενείται σε 300 διαφορετικά clubs της πόλης με την συμμετοχή 2.000 DJs και περιλαμβάνει την ανακοίνωση της ετήσιας λίστας με τους 100 καλύτερους DJs του κόσμου, όπως ψηφίζονται στο DM Mag.

 *Η πρωτεύουσα των κινηματογραφικών τάσεων: Πράγα
 Το Παρίσι έχει την δική του παράδοση στο art house cinema. Το Λονδίνο και το Βερολίνο διαθέτουν ίσως τις καλύτερες τεχνολογικές περγαμηνές για να διδάξουν σινεμά. Κι όμως, μέχρι και σήμερα, η σχολή FAMU της Πράγας θεωρείται η πιο επιδραστική στην Ευρώπη, καθώς αποτελεί την πέμπτη παλαιότερη κινηματογραφική σχολή του πλανήτη. Μέσω αυτής γεννήθηκε η περίφημη «Σχολή της Πράγας», ένα ρεύμα που επηρέασε το παγκόσμιο σινεμά με πρωτεργάτες ονόματα όπως αυτά του Miloš Forman, του Goran Marković και του Emir Kusturica. Ακόμη και σήμερα, όμως, η Σχολή αλλά και η πόλη εν γένει συνεχίζει να γεννά κινηματογραφική έμπνευση, ανδρώνοντας μερικά από τα πιο ταλαντούχα πρόσωπα του ανεξάρτητου και καλλιτεχνικού σινεμά.

 *Η πρωτεύουσα της γαστρονομίας: Λυών
 Δεν είναι ευρέως γνωστό πέρα από τους γαστρονομικούς κύκλους, αλλά οι μεγαλύτεροι σεφ θα σας έλεγαν πως ένα από τα καλύτερα μέρη στην Ευρώπη για να δοκιμάσεις σπουδαίο φαγητό αλλά και να «διδαχθείς» γαστρονομική κουλτούρα είναι η γαλλική πόλη Λυών. Εκεί, στην ανατολική Γαλλία που θεωρείται ανώτερη στην «υψηλή κουζίνα» ακόμη και από το Παρίσι, είναι που αναδείχθηκε ο σεφ Paul Bocuse. Πρόκειται για σεφ-«θρύλο» που επηρέασε όσο πολύ λίγοι τον κόσμο της κουζίνας, στήνοντας εστιατόρια που έλαβαν απανωτά Αστέρια Μισελέν και ιδρύοντας μαγειρική σχολή - σημειώστε πως τα βραβεία «Bocuse d’ Or» που απονέμονται κάθε δύο χρόνια θεωρούνται κάτι σαν τους «Ολυμπιακούς Αγώνες» της μαγειρικής. Στα bouchons, όπως λέγονται τα παραδοσιακά εστιατόρια της πόλης, μπορεί να δοκιμάσει κανείς εξαιρετική κουζίνα, αλλά η γαστριμαργική κουλτούρα της Λυών δεν σταματά εκεί: Όλοι οι κάτοικοί της θεωρούν αυτονόητη την συζήτηση περί φαγητού καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, ενώ οι γεύσεις συνδυάζονται ιδανικά με το καλό γαλλικό κρασί, όπως το Beaujolais που παράγεται στις γύρω περιοχές.

 *Η πρωτεύουσα του σύγχρονου design: Ελσίνκι
 Υπάρχει μια παροιμία στην Φινλανδία που λέει πως «αν η Σκανδιναβία έπρεπε να βασιστεί στις δικές της δυνάμεις, τότε οι Φινλανδοί θα αναλάμβαναν το design, οι Σουηδοί την κατασκευή, οι Δανοί την πώληση και οι Νορβηγοί την κατανάλωση». Με παράδοση πολλών δεκαετιών (από τα ‘50s ακόμη, στο Ελσίνκι τοποθετείται η γέννηση αντικειμένων-σταθμών στο design, όπως τα φλοραλ σχέδια Marimekko, τα υαλικά Iittala και τα έπιπλα του Alvar Aalto), το Ελσίνκι συνεχίζει να αποτελεί τον βασικό πόλο σχεδιασμού της βόρειας (και όχι μόνο) Ευρώπης, υπεύθυνο εν πολλοίς για αυτό που αποκαλούμε σκανδιναβικό design και έχουμε κατά κάποιο τρόπο όλοι μέσα στα σπίτια μας. Στο Design Forum Finland παρουσιάζονται όλες οι νέες τάσεις και τα πιο ενδιαφέροντα προϊόντα, από κεραμικά και οικιακά σκεύη μέχρι διακοσμητικά αντικείμενα. Μακριά από τα κλισέ του σουηδικού μοντέλου τύπου Ikea, οι φινλανδοί δημιουργοί πρωτοπορούν όχι μόνο στο βιομηχανικό design αλλά και στην αρχιτεκτονική: Η πρωτεύουσα απέκτησε υποδομές όπως ποδηλατόδρομους διαμορφωμένους στη θέση παλιών σιδηρογραμμών και κτίρια-απαυγάσματα του σύγχρονου design όπως το Παρεκκλήσι της Σιωπής Kamppi, το Μέγαρο Μουσικής Musiikkitalo και την μεγαλύτερη σκανδιναβική γκαλερί σύγχρονης τέχνης, την Forsblom.

 *Η πρωτεύουσα του θεάτρου: Λονδίνο
 Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία για το ποια πόλη κρατά τα σκήπτρα του θεατρικού θεάματος. Όχι μόνο επειδή εκεί γεννήθηκε και ανέβασε τις παραστάσεις του ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ, αλλά επειδή οι Λονδρέζοι κατάφεραν να στήσουν μια ολόκληρη σκηνή πολλών θεάτρων που φημίζονται για τα υπερθεάματά τους. Το West End φιλοξενεί διαχρονικές επιτυχίες αλλά και ολοκαίνουρια μιούζικαλ με σπουδαίους σκηνοθέτες και ερμηνευτές στο τιμόνι τους, ενώ στο λεγόμενο «off-West end» ζει και αναπνέει η πιο underground σκηνή του θεάτρου, με τα πειραματικά (και πιο προσιτά σε οικονομικούς όρους) θεάματα που όμως προδιαγράφουν τις μελλοντικές τάσεις του ευρωπαϊκού θεάτρου. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως το Λονδίνο έχει το πλεονέκτημα της γλώσσας, καθιστώντας τις παραστάσεις του προσιτές και ως εκ τούτου με μεγάλη επιρροή στο σύνολο του παγκόσμιου κοινού.

Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.in2life.gr/features/notes/article/317451/poy-gennioyntai-oi-syghrones-taseis-sthn-evroph.html
Πηγή: www.in2life.gr

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

ΣΗΜΑΔΙΑ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΣΗΜΑΔΙΑ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΙΝΗΣΗ

Γνωριστήκατε σε μια κοινή παρέα, ή συναντιέστε κάθε πρωί στον διάδρομο της πολυκατοικίας, ή τον/ την βλέπετε στο τυροπιτάδικο της γωνίας απέναντι από τη δουλειά. Και χαμογελάτε ο ένας στον άλλο, και ανταλλάσσετε και δύο κουβέντες, και πιάνετε τον εαυτό σας να τον/ την σκέφτεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Να κάνετε την πρώτη κίνηση, ή όχι;

 Η αυθόρμητη απάντηση σε αυτό είναι ναι, να την κάνετε, γιατί μια ζωή την έχουμε, γιατί είναι καλύτερα να μετανιώνεις για τα πράγματα που έκανες παρά γι’ αυτά που δεν έκανες και λοιπά. Από την άλλη, βέβαια, ο φόβος της απόρριψης είναι υπαρκτός και κατανοητός (αν τα πράγματα δεν πάνε κατ’ ευχήν, εδώ έχουμε οδηγίες για να την διαχειριστείτε). Γι’ αυτό είμαστε εμείς εδώ: Για να συγκεντρώσουμε τα σημάδια που λένε ξεκάθαρα ότι οι πιθανότητες είναι με το μέρος σας, και ότι το αντικείμενο του πόθου σας θέλει να κάνετε την πρώτη κίνηση. Μετρήστε θετικές απαντήσεις στις παρακάτω ερωτήσεις, και αν το σκορ είναι από τρεις και πάνω, τολμήστε το.

 Σας πλησιάζει (ή/ και σας αγγίζει) όταν μιλάτε;
 Η γλώσσα του σώματος δε λέει ποτέ ψέματα –ακόμη και όσοι ξέρουν να τη «διαβάζουν» δεν μπορούν εύκολα να την ελέγξουν ώστε να κρύψουν τα συναισθήματά τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν εκείνος/η σας αγγίζει π.χ. στο μπράτσο καθώς γελάει με ένα αστείο σας, ή γέρνει προς το μέρος σας κλείνοντας ελαφρά τους ώμους προς τα μέσα ενώ μιλάτε, έχετε το πρώτο πράσινο φως για να κάνετε την πρώτη κίνηση.

 Γελάει με τα αστεία σας –περιλαμβανομένων των πιο αποτυχημένων;
 Αν δεν έχει εγγυημένα περίεργη αίσθηση του χιούμορ, απλώς βρίσκει την προσπάθεια (όπως κι εσάς) χαριτωμένη –χαριτωμένο, αντίστοιχα. Και αφενός δείχνει ότι την εκτιμά, αφετέρου διασκεδάζει μαζί σας (με την καλή έννοια, πάντα).

 Πιάνετε το βλέμμα του/ της να σας «ψάχνει» σε χώρους με κόσμο;
 Αν τυχαίνει να βγαίνετε μαζί (όπως στην περίπτωση της κοινής παρέας που λέγαμε προηγουμένως) ή να βρίσκεστε γενικώς σε μέρη με κόσμο, παρατηρήστε την αντίδρασή του/ της όταν δεν είστε κοντά. Αν το βλέμμα του «σκανάρει» τον χώρο μέχρι να σταματήσει επάνω σας (και να χαμογελάσει, έξτρα μπόνους) ανά τακτά χρονικά διαστήματα, είστε σε πολύ καλό δρόμο.

Οι φίλοι του/ της γνωρίζουν την ύπαρξή σας;
 Μπορεί, αν η γνωριμία σας βρίσκεται ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο, να μην ξέρετε τους φίλους του/ της και το τι ξέρουν εκείνοι για εσάς. Υπάρχουν, όμως, τρόποι να το καταλάβετε: Μιλάει, για παράδειγμα, στο τηλέφωνο με κάποιον που δεν ξέρετε, και αναφέρει το όνομά σας στην πρόταση «είμαστε εδώ για καφέ με…» αντί για «ένα φίλο»/ «μια γειτόνισσα»/ «κάποιον που δεν ξέρεις».

Βρίσκει χρόνο (ή χώρο) για να μένετε μόνοι;
 Αν γνωριστήκατε μόλις σε ένα πάρτι, θα προτείνει να «βγείτε έξω να πάρετε αέρα» ή να «πάτε στην κουζίνα να βάλετε ένα ποτό». Αν βγαίνετε ήδη με κοινή παρέα, θα προτείνει κάποια στιγμή να δείτε οι δυο σας (χωρίς απαραίτητα να το αναφέρει αυτό το ‘οι δυο σας’) την καινούρια ταινία εκείνου του σκηνοθέτη που αρέσει μόνο σε εσάς.

 Επικοινωνεί μαζί σας μεταμεσονύχτιες ώρες;
 Στο χωριό ενός φίλου λένε ότι «όποιος σου τηλεφωνεί/ στέλνει μηνύματα μετά τα Μεσάνυχτα, ή σε θέλει ή του χρωστάς λεφτά». Αν δεν θυμάστε να του/ της ζητήσατε ποτέ δανεικά, μόνο ένα πράγμα μπορεί να σημαίνει η μεταμεσονύκτια επικοινωνία σας.

 Το βλέπετε στα μάτια του/ της;
 Όσο και αν επιμένουμε να το ξεχνάμε ή να το αγνοούμε, υπάρχει ένας αλάνθαστος τρόπος να ξέρετε ότι αρέσετε σε κάποιον: Φαίνεται στον τρόπο που σας κοιτάζει. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας, συνήθως είναι αλάνθαστο.

Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.in2life.gr/everyday/modernlife/article/317309/7-shmadia-oti-thelei-na-kanete-thn-proth-kinhsh.html?apg=2
Πηγή: www.in2life.gr

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

ΠΩΣ ΝΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΕΤΕ ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΑΣ

ΠΩΣ ΝΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΕΤΕ ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΑΣ

Η απόκτηση της επιθυμητής θέσης εργασίας μπορεί να περάσει από… σαράντα κύματα, όμως το πρώτο και μεγαλύτερο αυτών δεν είναι άλλο από το βιογραφικό σημείωμα. Μπορεί πλέον τα φανταχτερά προσόντα να λένε λίγα πράγματα στους εργοδότες οι οποίοι αναζητούν φθηνά (ή… τσάμπα) εργατικά χέρια, όμως αν θέλετε περαιτέρω εξέλιξη τότε γνωρίζετε πολύ καλά ότι με κάθε αφορμή θα πρέπει να το εμπλουτίσετε.

Παρακάτω ακολουθούν μερικοί τρόποι για να το κάνετε.

 Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές
 Οι γνώσεις Ηλεκτρονικού Υπολογιστή δεν είναι απλά αναγκαίες για το βιογραφικό σας. Είναι απαραίτητες. Ακόμη, λοιπόν και αν έχετε μια άλφα εμπειρία, οι επιπλέον γνώσεις θα σας χρησιμέψουν πολύ στο να το εμπλουτίσετε. Πώς θα το κάνετε; Ενδεικτικά, το δίπλωμα ECDL σας παρέχει την βασική πιστοποίηση πάνω στη γνώση των υπολογιστών, ενώ προγράμματα όπως αυτά που λειτουργούν στα Κέντρα Δια Βίου μάθησης των Δήμων σας παρέχουν εξίσου σημαντικές γνώσεις για τα… κομπιούτερ και τους αριθμούς.

 Ξένες γλώσσες
 Η πολυγλωσσία, εκτός από μεγάλο προσόν είναι και μια άκρως ευχάριστη ενασχόληση και σε αρκετές περιπτώσεις δεν χρειάζεται να την πληρώσετε ακριβά. Δεκάδες ιστοσελίδες πανεπιστημίων και οργανισμών που προσφέρουν online μαθήματα αξιοποιώντας ποικίλες μεθόδους, όπως quiz, φωτογραφίες, παιχνίδια, συνομιλία με φυσικούς ομιλητές των γλωσσών κλπ. Ενδεικτικά αναφέρουμε την σελίδα του BBC (διαθέτει συνολικά 40 γλώσσες), το Livemocha (38 γλώσσες), το Busuu και το Polygot, στο οποίο πέρα από τις «κλασσικές» ξένες γλώσσες μπορείτε να μάθετε μέχρι και Σουαχίλι.

 Σεμινάρια
Είτε θέλετε να αποκτήσετε γενικές γνώσεις πάνω σε ένα συγκεκριμένο τομέα είτε θέλετε να εμβαθύνετε σε κάτι το οποίο σας ενδιαφέρει και θεωρείτε ότι μπορεί να σας αποκαταστήσει επαγγελματικά, τα σεμινάρια αποτελούν την ιδανική λύση. Καλύπτουν μια ευρεία γκάμα θεματικών ενοτήτων (από marketing μέχρι φυσικοθεραπεία) και συνήθως δεν διαρκούν παραπάνω από τρεις μήνες. Στο Μικρό Πολυτεχνείο, για παράδειγμα, τα σεμινάρια περιλαμβάνουν τα ΜΜΕ, τη διαφήμιση και το e-marketing, ενώ ο Πολυχώρος Μεταίχμιο διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία επιμορφωτικών προγραμμάτων .

 Πρακτική άσκηση
 Η σημασία της για την πληρότητα του βιογραφικού σας είναι μεγάλη, επομένως δεν θα πρέπει να την παραμελήσετε. Άλλωστε, όλοι από κάπου ξεκίνησαν! Η πρακτική άσκηση θα σας παρέχει επιπλέον γνώση πάνω στο αντικείμενο με το οποίο θέλετε να ασχοληθείτε επαγγελματικά, αλλά θα σας εφοδιάσει και με την πολυπόθητη εμπειρία που ζητούν αρκετοί εργοδότες.

 Εθελοντισμός
 Εκτός από «τάση» και «μόδα», o εθελοντισμός μπορεί να προσφέρει σημαντική ενίσχυση στο βιογραφικό σας. Όσον αφορά το πού μπορείτε να απευθυνθείτε, οι επιλογές που έχετε είναι δεκάδες. Ενδεικτικά αναφέρουμε το σωματείο Γραμμή Ζωής, το κέντρο βρεφών «Η Μητέρα», ο Αρκτούρος, και το άρτι αφιχθέν Εθνικό Πρόγραμμα Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών.

Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.in2life.gr/everyday/career/article/305793/pos-na-employtiso-to-viografiko-moy.html
Πηγή: www.in2life.gr

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

ΠΩΣ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΣΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

ΠΩΣ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΣΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

Το σενάριο είναι γνωστό σε όλους: Φτάνετε στη δουλειά, ανοίγετε υπολογιστή, φτιάχνετε καφεδάκι, και… πέντε ώρες αργότερα, αναρωτιέστε πού πήγαν όλες αυτές οι ώρες, και γιατί δεν ολοκληρώσατε καμία από τις δουλειές που ξεκινήσατε. Μην ανησυχείτε, συμβαίνει και στα καλύτερα γραφεία, λέγεται έλλειψη συγκέντρωσης και παρουσιάζει ιδιαίτερη έξαρση τις ημέρες ανάμεσα σε τριήμερα, γιορτές και hangover. Λύσεις υπάρχουν –το δύσκολο είναι να βρείτε την θέληση να τις εφαρμόσετε.

 Κλείστε το Facebook
 Η πηγή του κακού, που ευθύνεται για το 90% του χαμένου χρόνου στο γραφείο, είναι το Facebook και τα λοιπά social media, που ροκανίζουν τον χρόνο σας χωρίς να το καταλαβαίνετε –ένα like εδώ, ένα σχόλιο εκεί, ένα notification γιατί κάποιος απάντησε στο σχόλιό σας και «δέκα δευτερόλεπτα θα πάρει να του απαντήσετε» και το μισάωρο γίνεται ώρα και η ώρα δίωρο. Όσο δύσκολο και αν είναι, προσπαθήστε να μην κάνετε login στο Facebook με το που ανοίγετε τον υπολογιστή σας, ή αν η δουλειά σας έχει να κάνει με τα social media και επομένως απαιτεί το πρωινό login, να κάνετε τουλάχιστον log out ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για να συγκεντρώνεστε στις υπόλοιπες δουλειές σας.

 Οργανώστε τα e-mail σας
 Τα περισσότερα e-mail που λαμβάνουμε σχεδόν φωνάζουν «απάντησε τώρα», κι έχουν τη μαγική ιδιότητα να μας αποσπούν από οτιδήποτε κάνουμε, είτε πρόκειται για επαγγελματικά e-mail είτε για εκείνα των φίλων μας που αναλύουν τη χτεσινή βραδιά. Ορίστε δυο-τρεις συγκεκριμένες ώρες για να τσεκάρετε τα e-mail σας (π.χ. το πρωί με τον καφέ, στις 14.00 το μεσημέρι και λίγο πριν σχολάσετε) και μην «τσιμπάτε» με ενδείξεις του τύπου «επείγον!!!». Για τον καθένα μας, η δική του δουλειά είναι η πιο επείγουσα. Για να είστε σίγουροι ότι δεν θα παρεκκλίνετε από τον κανόνα σας, μπορείτε να κάνετε logout από τα e-mail σας όταν τελειώνετε το κάθε session που έχετε ορίσει.

 Βάλτε το κινητό στο αθόρυβο
 Extreme μέτρο, που ξέρουμε εκ των προτέρων ότι δεν πρόκειται να λάβετε, αλλά εμείς οφείλουμε να το πούμε: Πολύ περισσότερο από τον ήχο του νέου notification στο Facebook σας αποσυντονίζει το ringtone σας. Δεν είναι μόνο τα πέντε-δέκα λεπτά που θα μιλήσετε με κάποιον φίλο, είναι και τα σχέδια για το βράδυ/ το Σαββατοκύριακο/ το επόμενο καλοκαίρι που θα σας ξεμυαλίσουν για (τουλάχιστον) άλλη τόση ώρα. Τι θα έπρεπε να κάνετε; Να βάλετε το κινητό στο αθόρυβο και να το αφήσετε στην τσάντα ή στο συρτάρι σας, για να το κοιτάξετε (και να απαντήσετε στα μηνύματα/ τηλέφωνα) στο διάλειμμα. Το τι θα κάνετε, τώρα, είναι μια άλλη ιστορία.

 Μην υπερτιμάτε το multitasking
 Πιστεύετε ότι κερδίζετε χρόνο κάνοντας πολλά πράγματα ταυτόχρονα; Ξανασκεφτείτε το. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα τελευταίων ερευνών, η προσοχή σας αποσπάται κάθε φορά που αφήνετε τη μία δουλειά για να πιάσετε την άλλη, με αποτέλεσμα στην πραγματικότητα να χρειάζεστε περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι αν θέτατε προτεραιότητες και τελειώνατε τις δουλειές μία-μία. Αφιερωθείτε σε μία και μόνη εργασία την φορά, ειδικά όταν δουλεύετε σε ένα απαιτητικό project. Κρατήστε τις ικανότητές σας στο multitasking για τις δουλειές που δεν είναι απαιτητικές ή επείγουσες: μπορείτε κάλλιστα να καθαρίσετε το γραφείο σας την ώρα που μιλάτε στο τηλέφωνο.

 Μην αγχώνεστε
Ο μεγαλύτερος εχθρός της δουλειάς σας είναι το μυαλό σας που τρέχει στις υπόλοιπες που έχετε να κάνετε μετά, στο deadline που δεν το προλαβαίνετε, στο φαγητό που δεν θα προλάβετε να μαγειρέψετε, στην εφορία που πρέπει να πάτε αύριο το πρωί. Κι επειδή το «μην αγχώνεστε» ξέρουμε από πρώτο χέρι πως είναι η χειρότερη συμβουλή που μπορείς να δώσεις σε κάποιον που αγχώνεται, θα το θέσουμε αλλιώς. Κάντε οτιδήποτε σας χαλαρώνει: Από μαθήματα διαλογισμού και yoga μέχρι να μιλήσετε στο αφεντικό σας ή να μάθετε να λέτε «όχι» και να μην αναλαμβάνετε ευθύνες στις οποίες δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε. Βγείτε για μια βόλτα, κάντε τζόκινγκ, πάρτε βαθιές ανάσες ή –αν όλα τα άλλα αποτύχουν– ζητήστε άδεια.

 Κάντε διάλειμμα για (ελαφρύ) φαγητό
 Κανείς δε συγκεντρώθηκε ακούγοντας το στομάχι του να γουργουρίζει. Από την άλλη, βέβαια, κανείς δε συγκεντρώθηκε και προσπαθώντας να χωνέψει τα δύο πιάτα κοκκινιστό μοσχαράκι που έφαγε για μεσημεριανό. Επενδύστε σε ένα καλό πρωινό, και «κάντε χώρο» στο πρόγραμμα της ημέρας για να στριμώξετε ένα εικοσάλεπτο διάλειμμα για μεσημεριανό –το οποίο, όμως, δεν θα σας φουσκώσει, γιατί έτσι θα χάσετε ένα επιπλέον δίωρο περιμένοντας τον οργανισμό σας να ανταποκριθεί ξανά. Φροντίστε να καταναλώνετε σνακ πλούσια σε πρωτεΐνες, όπως οι ξηροί καρποί και το τυρί. Αποφύγετε τους υδατάνθρακες, όπως τα γλυκά και τα ζυμαρικά, και προτιμήστε προϊόντα ολικής άλεσης για το μεσημεριανό σας.

Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.in2life.gr/everyday/howto/article/311923/pos-na-sygkentroneste-kalytera-sth-doyleia.html
Πηγή: www.in2life.gr

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

ΤΙ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΣΑΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ??

ΤΙ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΣΑΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ??

Σίγουρα θα έχετε ακούσει κάποια στιγμή την περιβόητη θεωρία πως ο άνθρωπος χρησιμοποιεί μόλις το 10% του εγκεφάλου του και επομένως έχει πολλά περιθώρια για βελτίωση και… άλματα εξυπνάδας. Μάλιστα λέγεται πως η ευφυΐα του Άλμπερτ Αϊνστάιν οφείλεται στο ότι κατόρθωσε να επεκτείνει το ποσοστό του εγκεφάλου του που χρησιμοποιείται στο 15%.

 Με μια παρουσίαση σε πρόσφατο συνέδριο Ted-X στις ΗΠΑ, όμως, ο νευρολόγος Dr. Richard Cytowic φρόντισε να καταρρίψει αυτόν τον μύθο, εξηγώντας με στοιχεία γιατί το ποσοστό του εγκεφάλου που υποτίθεται ότι βρίσκεται σε «αχρηστία» στην πραγματικότητα σφύζει από ζωή και λειτουργία.

 Σύμφωνα με τον ειδικό, αυτό το 90% του εγκεφάλου συμβάλλει στην ικανότητά μας να σχεδιάζουμε, να παίρνουμε αποφάσεις, να προσαρμοζόμαστε στις εκάστοτε συνθήκες και να σκεφτόμαστε αφαιρετικά. Μάλιστα, σημειώνει πως η γνωστή παρανόηση του «10%» οφείλεται σε έναν επιστήμονα του 19ου αιώνα που απλώς είπε ότι «δεν χρησιμοποιούμε τον εγκέφαλό μας στο μέγιστο δυνατό».

 Τα στοιχεία που παρουσίασε ο Cytowic δείχνουν πως κάθε δεδομένη στιγμή, ως και το 16% των εγκεφαλικών μας κυττάρων βρίσκονται σε λειτουργία, και αυτό γιατί τόσο επιτρέπουν τα ενεργειακά μας αποθέματα, για έναν εγκέφαλο με την μεγαλύτερη πυκνότητα νευρώνων σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο είδος. Αυτό το «16%» είναι και ο λόγος που δεν μπορούμε να κάνουμε για παράδειγμα δύο ασχολίες το ίδιο καλά ταυτόχρονα

Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.in2life.gr/features/notes/article/317296/ti-pososto-toy-egkefaloy-sas-hrhsimopoieite.html
Πηγή: www.in2life.gr

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

12 ΣΟΦΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

12 ΣΟΦΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Οι ερωτικές σχέσεις και τα πάθη τους είναι πιθανότατα η δημοφιλέστερη κατηγορία αποφθεγμάτων, και η μοναδική που φαίνεται να έχει απασχολήσει… τους πάντες, από συγγραφείς και φιλοσόφους μέχρι αρχαίους ρήτορες.
 Συγκεντρώνουμε δώδεκα ενδιαφέρουσες όσο και σοφές σκέψεις, και είναι σαν να συζητάμε τις σχέσεις μας με τον Όσκαρ Ουάιλντ, τον Αλμπέρ Καμί και τον Βίκτορα Ουγκώ. Συμφωνούμε ή διαφωνούμε, είναι σίγουρα απολαυστικό.

Ο έρωτας φοβάται την αμφιβολία, και όμως μεγαλώνει από την αμφιβολία και πεθαίνει συνήθως μέσα στη βεβαιότητα.
Oscar Wilde, 1854-1900, Ιρλανδός συγγραφέας
Η μεγαλύτερη ευτυχία στη ζωή είναι η διαπίστωση ότι μας αγαπούν γι' αυτό που είμαστε, ή, μάλλον, παρά το γεγονός ότι είμαστε αυτό που είμαστε.
Βίκτωρ Ουγκώ, 1802-1885, Γάλλος συγγραφέας

Αληθινή αγάπη δεν είναι εκείνη που αντέχει το μακροχρόνιο χωρισμό, αλλά εκείνη που αντέχει τη μακροχρόνια οικειότητα.
Helen Rowland, 1875-1950, Αμερικανίδα ευθυμογράφος
Υπάρχει ένα αδιάψευστο στοιχείο με το οποίο αναγνωρίζεις ότι αγαπάς κάποιον ερωτικά, κι αυτό είναι όταν το πρόσωπό του σου προκαλεί μεγαλύτερη επιθυμία από οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος.
Michel Tournier, 1924-, Γάλλος συγγραφέας

Πρέπει να έχει κανείς έναν έρωτα, ένα μεγάλο έρωτα, για να του εξασφαλίζει άλλοθι στις αδικαιολόγητες απελπισίες που κυριεύουν όλους μας.
Albert Camus, 1913-1960, Γάλλος συγγραφέας, Νόμπελ 1957

Η πολύ φλογερή αγάπη τελικά φέρνει ανία και είναι επιζήμια, όπως είναι βλαβερό το πολύ νόστιμο φαγητό για το στομάχι.
Οβίδιος, 43 π.Χ.-17 μ.Χ., Ρωμαίος ποιητής

Βαριόμουνα, να πώς άρχισε. Με έκανε να βαριέμαι, να πώς τελείωσε.
Αλέξανδρος Δουμάς υιός, 1824-1895, Γάλλος συγγραφέας

Είναι μια παράξενη σκέψη, αλλά μόνο όταν βλέπεις τους ανθρώπους να γελοιοποιούνται, συνειδητοποιείς πόσο πολύ τους αγαπάς.
Agatha Christie, 1890-1976, Βρετανίδα συγγραφέας

Σε ένα ζευγάρι, ο ένας τουλάχιστον πρέπει να είναι πιστός. Κατά προτίμηση, ο άλλος.
Marcel Achard, 1899-1974, Γάλλος συγγραφέας

Ο έρωτας και η λογική μοιάζουν με τον ήλιο και το φεγγάρι. Όταν ανατέλλει το ένα, δύει το άλλο.
Κικέρων, 106-43 π.Χ., Ρωμαίος ρήτορας & πολιτικός

Η αγάπη αρέσει περισσότερο από το γάμο, για τον ίδιο λόγο που τα μυθιστορήματα αρέσουν περισσότερο από την ιστορία.
Nicolas Chamfort, 1740-1794, Γάλλος συγγραφέας

Λένε τον παράνομο έρωτα πρόστυχο. Ψέματα! Ο νόμιμος έρωτας είναι ο πρόστυχος, γιατί έχασε αυτό το μυστηριακό, το αμαρτωλό, το μαρτύριο που σε ξεσκίζει.
Άγγελος Τερζάκης, 1907-1979, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ 8 ΠΙΟ ΒΡΩΜΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ

ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ 8 ΠΙΟ ΒΡΩΜΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ

Θα φανταζόσασταν ποτέ ότι τα πιο βρόμικα αντικείμενα στο σπίτι σας είναι αυτά που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό του; Τι ύποπτο συμβαίνει με το τηλεκοντρόλ σας και γιατί πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα το βούρτσισμα των δοντιών σας; Τα μικρόβια τείνουν να δημιουργούν φωλιές σε σημεία υπεράνω πάσης υποψίας. Γι’ αυτό και… ξεμπροστιάζουμε τα πιο «ένοχα» αντικείμενα ενός νοικοκυριού, προτείνοντας λύσεις για να πολεμήσετε την βρομιά στη ρίζα της.

 *Το σφουγγάρι των πιάτων
 Σύμφωνα με την Kelly Reynolds, περιβαλλοντική βιολόγο του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, το σφουγγάρι ή το πανί που χρησιμοποιούμε για το πλύσιμο των πιάτων είναι σταθερά το πιο βρόμικο αντικείμενο στα περισσότερα σπίτια. Μάλιστα, μελετητές έχουν κάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους, διαπιστώνοντας πως σε αρκετές περιπτώσεις τα σφουγγάρια επιστρέφουν θετικά αποτελέσματα στα τεστ για βακτήρια και μεταδιδόμενους ιούς. Η λύση: Μετά από κάθε χρήση, ξεπλύνετε το σφουγγάρι με ζεστό νερό, στίψτε το και αφήστε το να στεγνώσει σε μια θήκη με τρύπες για στράγγισμα. Μπορείτε επίσης, στο τέλος της ημέρας και εφόσον έχει έρθει σε επαφή με ωμό κρέας, να το βάζετε στον φούρνο μικροκυμάτων για ένα λεπτό, πάντα όμως υγρό, για να μην πιάσει φωτιά. Κάθε δύο με τρεις εβδομάδες, φροντίστε να το αντικαθιστάτε.

 *Ο νεροχύτης
 Η περιοχή του νεροχύτη της κουζίνας σας μπορεί να «φιλοξενήσει» ως και 500.000 βακτήρια, δηλαδή 10 φορές περισσότερα από το μέσο κάθισμα τουαλέτας, σημειώνει η ειδικός. Ωμό φαγητό, φλούδες φρούτων και υπολείμματα λαχανικών δημιουργούν ένα περιβάλλον ιδανικό για παθογόνους μικροοργανισμούς. Η λύση: Δύο φορές την εβδομάδα τακτικά, αλλά και εκτάκτως, κάθε φορά που ασχολείστε με ωμό φαγητό πάνω από τον νεροχύτη σας, βρέξτε τον και τρίψτε με ένα βουρτσάκι για να απομακρύνετε τα βακτήρια της επιφάνειας. Προσέξτε συγκεκριμένα την περιοχή γύρω από το σιφόνι. Κρατήστε καθαρό τον νεροχύτη, την βρύση και το βουρτσάκι, πλένοντάς τα με ένα διάλυμα από ¼ της κούπας λευκαντική χλωρίνη και ¼ νερό ή με αντιβακτηριδιακό σπρέι, το οποίο θα αφήσετε να δράσει επί δέκα λεπτά πριν ξεπλύνετε.

 *Η οδοντόβουρτσά σας
 Είστε έτοιμοι να ακούσετε μια δυσάρεστη αλήθεια; Η οδοντόβουρτσά είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στα μικρόβια. Όχι μόνο επειδή σε αυτή εναποθέτετε τα μικρόβια του στόματός σας, αλλά και επειδή την αφήνετε στο δωμάτιο του σπιτιού με την περισσότερη υγρασία, εκεί όπου κάθε φορά που τραβάτε το καζανάκι, υπάρχει και νέα πιθανή διασπορά βακτηρίων στον χώρο. Η λύση: Κρατήστε τις οδοντόβουρτσες μακριά από την λεκάνη της τουαλέτας, σε μέρος όπου μπορείτε να τις κρεμάτε για να στεγνώνουν καλά. Πρέπει επίσης, πριν τραβήξετε το καζανάκι, να κατεβάζετε το καπάκι της λεκάνης. Καθαρίστε τακτικά την θήκη και αντικαταστήστε την οδοντόβουρτσά σας κάθε τρεις μήνες αλλά και κάθε φορά που αρρωσταίνετε.

 *Τα τηλεκοντρόλ και χειριστήρια συσκευών
 Τα χειριστήρια παντός τύπου μέσα στο σπίτι είναι «ένοχα» αφενός γιατί χρησιμοποιούνται από πολλά και διαφορετικά χέρια, αφετέρου επειδή σπάνια σκεφτόμαστε ότι χρειάζονται καθαρισμό. Το βασικότερο πρόβλημα είναι πως συνήθως μαζί με την τηλεόραση τσιμπολογάμε διάφορα σνακ και στην συνέχεια αγγίζουμε το τηλεκοντρόλ χωρίς να πολυσκεφτούμε, δημιουργώντας μια επιφάνεια-μαγνήτη για τα βακτήρια των ίδιων «ειδών» με αυτά των σφουγγαριών της κουζίνας. Η λύση: Καθαρίστε τα τηλεκοντρόλ, το πληκτρολόγιο, το ποντίκι, τη θήκη του κινητού ή του tablet και τα χειριστήρια των παιχνιδοκονσόλων σας με ένα αντιβακτηριδιακό πανάκι, αφού πρώτα βεβαιωθείτε ότι δεν είναι σε λειτουργία. Φροντίζετε να κρατάτε καθαρές και τις επιφάνειες αφής που χρησιμοποιείτε με ειδικά προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο για να αποφεύγετε τις γρατσουνιές.

*Το χαλί του καθιστικού
 Ως και 200.000 βακτήρια μπορεί να συγκεντρώσει το χαλί του δωματίου όπου περνούν τον περισσότερο χρόνο μέσα στην ημέρα οι ένοικοι ενός σπιτιού, λέει η καθηγήτρια, κ. Reynolds, η οποία έχει απομονώσει μικροοργανισμούς όπως E.coli, Salmonella και σταφυλόκοκκους από διάφορα υφάσματα χαλιών και μοκέτας. Τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας μας, ψίχουλα και κομμάτια φαγητού, σκόνη και ακαθαρσίες από κατοικίδια είναι οι λόγοι που καθιστούν ένα χαλί… οικιακό κίνδυνο. Η λύση: Βάζετε σκούπα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, σε αρκετά υψηλή ισχύ ώστε να απορροφηθούν οι ακαθαρσίες καλά μέσα από το ύφασμα. Στη συνέχεια, εφαρμόστε κάποιο από τα αποστειρωτικά προϊόντα για χαλιά που κυκλοφορούν στο εμπόριο – αφού δοκιμάσετε πρώτα αν επηρεάζεται το χρώμα ή η υφή. Για περισσότερη ασφάλεια, μία φορά τον χρόνο αναθέστε σε ένα καθαριστήριο να κάνει βαθύ καθαρισμό ατμού στα χαλιά σας για να απομακρυνθούν τα βακτήρια που έχουν γίνει… μόνιμοι κάτοικοι.

 *Οι πετσέτες του μπάνιου
 Όταν οι πετσέτες παραμένουν υγρές για παραπάνω από είκοσι λεπτά, είναι σαν να προσκαλείτε σε αυτές βακτήρια και μούχλα. Μάλιστα, η χρήση εκ νέου μιας υγρής πετσέτας αυξάνει τον κίνδυνο να εμφανίσετε αλλεργίες και δερματικές παθήσεις. Η λύση: Μετά την χρήση τους, αφήστε τις πετσέτες σε μέρος που μπορούν να αεριστούν και να στεγνώσουν καλά. Μπορείτε επίσης, αν διαθέτετε στεγνωτήριο, να τις στεγνώνετε σε αυτό αφού πλυθεί όλη η οικογένεια – μετά από τρία ή τέσσερα τέτοια στεγνώματα, πλύνετε την πετσέτα κανονικά.

*Η τσάντα σας
 Δεκάδες χιλιάδες ως και εκατομμύρια είναι ο μέγιστος πληθυσμός των βακτηρίων που ενδέχεται να κατοικούν στον πάτο της τσάντας σας. Σκεφτείτε μόνο σε πόσες διαφορετικές και πόσο βρόμικες επιφάνειες την έχετε ακουμπήσει – από το πάτωμα ή τον δρόμο, μέχρι τα αποδυτήρια του γυμναστηρίου. Η λύση: Μια φορά την εβδομάδα, βρείτε λίγο χρόνοα για να καθαρίσετε με ένα υγρό πανάκι και απολυμαντικό spray ασφαλές για το ύφασμα της τσάντας σας. Και όχι μόνο της δικής σας τσάντας χειρός, αλλά και της σχολικής τσάντας των παιδιών, του πορτοφολιού ή του αθλητικού σακιδίου που παίρνετε μαζί σας στο γυμναστήριο.

 *Το «κρεβατάκι» του κατοικιδίου σας
 Ο σκύλος σας βούτηξε στις λάσπες του πάρκου, έτρεξε σε χώματα στο άλσος και πέρασε από δεκάδες μέρη χωρίς να νοιάζεται για την υγιεινή τους, πριν καταλήξει στο στρωματάκι του ή στο χαλάκι όπου κοιμάται. Δεν είναι να απορεί κανείς, λοιπόν, που σε τέτοιες επιφάνειες έχουν βρεθεί εκατοντάδες μικρόβια αλλά και υπολείμματα… περιττωμάτων. Η λύση: Πλύνετε το κάλυμμα του «κρεβατιού» κάθε εβδομάδα σε ζεστό νερό και αφήστε το να στεγνώσει καλά. Εναλλακτικά, ψεκάστε με απολυμαντικό spray, ελέγχοντας πρώτα τις αντενδείξεις κάθε προϊόντος για την ασφάλεια του κατοικιδίου σας.

Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.in2life.gr/wellbeing/health/article/316387/afta-einai-ta-8-pio-vromika-antikeimena-sto-spiti-sas.html
Πηγή: www.in2life.gr

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

7 ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΠΡΙΝ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑΙΝΙΕΣ

7 ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΠΡΙΝ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑΙΝΙΕΣ

Το 2014 προμηνύεται εξαιρετική χρονιά όσον αφορά τη… σύσφιγξη των σχέσεων λογοτεχνίας και κινηματογράφου. Περισσότερες από δεκαπέντε ταινίες βασισμένες σε βιβλία αναμένουμε στις σκοτεινές αίθουσες. Από αυτές, συγκεντρώσαμε επτά που πρέπει να… διαβάσετε πριν δείτε, όχι μόνο για να έχετε τον απαραίτητο στόμφο και βγαίνοντας από την αίθουσα να αποφανθείτε ότι «το βιβλίο είναι καλύτερο» αλλά και γιατί –πέρα από την πλάκα– πρόκειται όντως για επτά πολύ ενδιαφέροντα βιβλία, τα οποία κυκλοφορούν ήδη και στα ελληνικά.

Μνημείων Άνδρες των Robert M. Edsel and Bret Witter
Εκδόσεις Λιβάνη
 Βρισκόμαστε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μια ομάδα ιστορικών τέχνης και επιμελητών μουσείων, σχηματίζουν την ομάδα “Μνημείων Άνδρες” και ρισκάρουν τη ζωή τους για να σώσουν σημαντικά για την ανθρωπότητα έργα τέχνης από τις καταστροφικές διαθέσεις των Ναζί. Η ταινία καταφτάνει στις σκοτεινές αίθουσες αρχές Φεβρουαρίου, με πρωταγωνιστές, μεταξύ άλλων, τους George Clooney και Bill Murray. Ίσα που προλαβαίνετε.

Η Κάθοδος των Τεσσάρων του Nick Hornby
 Εκδόσεις Πατάκη
  Παραμονή Πρωτοχρονιάς στην ταράτσα του Πύργου Topper, του ουρανοξύστη που προτιμούν όλοι όσοι θέλουν να αυτοκτονήσουν στο βόρειο Λονδίνο. Τέσσερις άγνωστοι πρόκειται να ανακαλύψουν σύντομα ότι το να δώσεις τέλος στη ζωή σου δεν είναι απλό πράγμα. Η ιστορία εξελίσσεται μέσα από τέσσερις αφηγηματικές ματιές, καθεμία εκ των οποίων αντιστοιχεί σε έναν από τους χαρακτήρες. Αυτούς τους τελευταίους θα υποδυθούν τον Μάρτιο στη μεγάλη οθόνη οι Aaron Paul, Rosamund Pike, Imogen Poots και Pierce Brosnan.

 Απόκλιση της Veronica Roth
 Εκδόσεις Πλατύπους
 Σε ένα δυστοπικό Σικάγο, η κοινωνία χωρίζεται σε πέντε φατρίες, καθεμία από τις οποίες είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στην καλλιέργεια μιας συγκεκριμένης αρετής: Ειλικρίνεια, Απάρνηση, Γενναιότητα, Ομόνοια και Πολυμάθεια. Μία συγκεκριμένη μέρα κάθε χρόνο, όσοι έχουν συμπληρώσει το δέκατο έκτο έτος της ηλικίας τους, πρέπει να επιλέξουν τη φατρία στην οποία θα αφιερώσουν το υπόλοιπο της ζωής τους. Η Μπίατρις πρέπει να αποφασίσει αν θα παραμείνει με την οικογένειά της ή αν θα διαλέξει αυτό που πραγματικά είναι –δεν μπορεί να έχει και τα δύο. Η επιλογή της θα καταπλήξει τους πάντες, ακόμη και την ίδια. Στην ταινία, που βγαίνει στις αίθουσες τον Μάρτιο, πρωταγωνιστoύν οι Kate Winslet, Shailene Woodley, Theo James.

Το Λάθος Αστέρι του John Green
 Εκδόσεις Λιβάνη
 Μια θαυματουργή θεραπεία που συρρικνώνει τους όγκους, εξασφαλίζει στη Hazel, η οποία πάσχει από καρκίνο στο τέταρτο στάδιο, μερικά χρόνια ζωής ακόμα. Σε μια ομάδα υποστήριξης για την ασθένειά της, γνωρίζει τον επίσης πάσχοντα Augustus, ένα αγόρι με πρόσθετο πόδι, ο οποίος προσποιείται ότι καπνίζει. Με κοινό γούστο στα βιβλία, και κοινή αίσθηση του χιούμορ (περισσότερο, του σαρκασμού) και παρά την αναπόφευκτη μοίρα τους, οι δυο τους ερωτεύονται τρελά. Η ταινία έρχεται στα σινεμά τον Ιούνιο, με πρωταγωνιστές τους Shailene Woodley και Ansel Elgort.

 Ο Δωρητής της Lois Lowry
 Εκδόσεις Κέδρος
Ο Τζόνας ζει σε έναν φαινομενικά ιδανικό κόσμο: έναν κόσμο δίχως συγκρούσεις, φτώχεια, ανεργία, διαζύγια, αδικία ή ανισότητα. Η αρμονία κυριαρχεί στις σχέσεις των μελών της κοινότητας και η Επιτροπή των Πρεσβύτερων ρυθμίζει κάθε πτυχή της ανθρώπινης ύπαρξης. Στην κοινότητα ένας μόνο άνθρωπος κατέχει πραγματικά τη γνώση: ο Δωρητής. Μόνο αυτός γνωρίζει πώς ήταν ο κόσμος γενιές πριν, τότε που υπήρχαν ακόμα ζώα, που το ανθρώπινο μάτι μπορούσε ακόμα να βλέπει τα χρώματα, τότε που οι άνθρωποι ερωτεύονταν. Η ταινία βγαίνει στις αίθουσες τον Αύγουστο με ένα πολλά υποσχόμενο cast: Jeff Bridges, Meryl Streep, Alexander Skarsgård και Taylor Swift.

 Σκοτεινός Τόπος της Gillian Flynn
Εκδόσεις Μεταίχμιο
 Η Λίμπι Ντέι ήταν επτά όταν η μητέρα και οι δύο αδελφές της δολοφονήθηκαν στην αποκαλούμενη Σατανιστική Σφαγή του Κίνακι. Εκείνη κατάφερε να διαφύγει και να αναγνωρίσει στο πρόσωπο του δεκαπεντάχρονου αδελφού της τον δολοφόνο. Είκοσι τέσσερα χρόνια αργότερα η δυσλειτουργική Λίμπι, προκειμένου να επιβιώσει, πουλά την ιστορία της. Έρχεται τον Σεπτέμβριο με πρωταγωνιστές τους Chloë Grace Moretz, Nicholas Hoult, Charlize Theron και Christina Hendricks.

 Άγρια της Cheryl Strayed
 Εκδόσεις Key Books
 Η Σέριλ νιώθει πως έχει χάσει τα πάντα. Μετά το θάνατο της μητέρας της η οικογένειά της διαλύεται και ο γάμος της καταρρέει, ενώ εκείνη παίρνει ναρκωτικά και κάνει ευκαιριακές σχέσεις. Απογοητευμένη από τον κόσμο και τον εαυτό της, ακολουθεί το ένστικτό της και παίρνει την πιο τολμηρή απόφαση της ζωής της. Ξεκινά ολομόναχη μια πεζοπορία 1.800 χιλιομέτρων μέσα στην άγρια φύση της Αμερικής. Βιώνει μια απίστευτη περιπέτεια γεμάτη κινδύνους, φλερτ, ανατροπές και χιούμορ, για να καταφέρει τελικά, δαμάζοντας τους φόβους της, να βρει τον εαυτό της και την ευτυχία. Πρωταγωνιστεί η Reese Witherspoon.

Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.in2life.gr/culture/book/article/316343/7-vivlia-poy-prepei-na-diavasete-prin-ginoyn-tainies.html
Πηγή: www.in2life.gr

7 ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΠΡΙΝ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑΙΝΙΕΣ

7 ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΠΡΙΝ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑΙΝΙΕΣ

Το 2014 προμηνύεται εξαιρετική χρονιά όσον αφορά τη… σύσφιγξη των σχέσεων λογοτεχνίας και κινηματογράφου. Περισσότερες από δεκαπέντε ταινίες βασισμένες σε βιβλία αναμένουμε στις σκοτεινές αίθουσες. Από αυτές, συγκεντρώσαμε επτά που πρέπει να… διαβάσετε πριν δείτε, όχι μόνο για να έχετε τον απαραίτητο στόμφο και βγαίνοντας από την αίθουσα να αποφανθείτε ότι «το βιβλίο είναι καλύτερο» αλλά και γιατί –πέρα από την πλάκα– πρόκειται όντως για επτά πολύ ενδιαφέροντα βιβλία, τα οποία κυκλοφορούν ήδη και στα ελληνικά.

Μνημείων Άνδρες των Robert M. Edsel and Bret Witter
Εκδόσεις Λιβάνη
 Βρισκόμαστε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μια ομάδα ιστορικών τέχνης και επιμελητών μουσείων, σχηματίζουν την ομάδα “Μνημείων Άνδρες” και ρισκάρουν τη ζωή τους για να σώσουν σημαντικά για την ανθρωπότητα έργα τέχνης από τις καταστροφικές διαθέσεις των Ναζί. Η ταινία καταφτάνει στις σκοτεινές αίθουσες αρχές Φεβρουαρίου, με πρωταγωνιστές, μεταξύ άλλων, τους George Clooney και Bill Murray. Ίσα που προλαβαίνετε.

Η Κάθοδος των Τεσσάρων του Nick Hornby
 Εκδόσεις Πατάκη
  Παραμονή Πρωτοχρονιάς στην ταράτσα του Πύργου Topper, του ουρανοξύστη που προτιμούν όλοι όσοι θέλουν να αυτοκτονήσουν στο βόρειο Λονδίνο. Τέσσερις άγνωστοι πρόκειται να ανακαλύψουν σύντομα ότι το να δώσεις τέλος στη ζωή σου δεν είναι απλό πράγμα. Η ιστορία εξελίσσεται μέσα από τέσσερις αφηγηματικές ματιές, καθεμία εκ των οποίων αντιστοιχεί σε έναν από τους χαρακτήρες. Αυτούς τους τελευταίους θα υποδυθούν τον Μάρτιο στη μεγάλη οθόνη οι Aaron Paul, Rosamund Pike, Imogen Poots και Pierce Brosnan.

 Απόκλιση της Veronica Roth
 Εκδόσεις Πλατύπους
 Σε ένα δυστοπικό Σικάγο, η κοινωνία χωρίζεται σε πέντε φατρίες, καθεμία από τις οποίες είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στην καλλιέργεια μιας συγκεκριμένης αρετής: Ειλικρίνεια, Απάρνηση, Γενναιότητα, Ομόνοια και Πολυμάθεια. Μία συγκεκριμένη μέρα κάθε χρόνο, όσοι έχουν συμπληρώσει το δέκατο έκτο έτος της ηλικίας τους, πρέπει να επιλέξουν τη φατρία στην οποία θα αφιερώσουν το υπόλοιπο της ζωής τους. Η Μπίατρις πρέπει να αποφασίσει αν θα παραμείνει με την οικογένειά της ή αν θα διαλέξει αυτό που πραγματικά είναι –δεν μπορεί να έχει και τα δύο. Η επιλογή της θα καταπλήξει τους πάντες, ακόμη και την ίδια. Στην ταινία, που βγαίνει στις αίθουσες τον Μάρτιο, πρωταγωνιστoύν οι Kate Winslet, Shailene Woodley, Theo James.

Το Λάθος Αστέρι του John Green
 Εκδόσεις Λιβάνη
 Μια θαυματουργή θεραπεία που συρρικνώνει τους όγκους, εξασφαλίζει στη Hazel, η οποία πάσχει από καρκίνο στο τέταρτο στάδιο, μερικά χρόνια ζωής ακόμα. Σε μια ομάδα υποστήριξης για την ασθένειά της, γνωρίζει τον επίσης πάσχοντα Augustus, ένα αγόρι με πρόσθετο πόδι, ο οποίος προσποιείται ότι καπνίζει. Με κοινό γούστο στα βιβλία, και κοινή αίσθηση του χιούμορ (περισσότερο, του σαρκασμού) και παρά την αναπόφευκτη μοίρα τους, οι δυο τους ερωτεύονται τρελά. Η ταινία έρχεται στα σινεμά τον Ιούνιο, με πρωταγωνιστές τους Shailene Woodley και Ansel Elgort.

 Ο Δωρητής της Lois Lowry
 Εκδόσεις Κέδρος
Ο Τζόνας ζει σε έναν φαινομενικά ιδανικό κόσμο: έναν κόσμο δίχως συγκρούσεις, φτώχεια, ανεργία, διαζύγια, αδικία ή ανισότητα. Η αρμονία κυριαρχεί στις σχέσεις των μελών της κοινότητας και η Επιτροπή των Πρεσβύτερων ρυθμίζει κάθε πτυχή της ανθρώπινης ύπαρξης. Στην κοινότητα ένας μόνο άνθρωπος κατέχει πραγματικά τη γνώση: ο Δωρητής. Μόνο αυτός γνωρίζει πώς ήταν ο κόσμος γενιές πριν, τότε που υπήρχαν ακόμα ζώα, που το ανθρώπινο μάτι μπορούσε ακόμα να βλέπει τα χρώματα, τότε που οι άνθρωποι ερωτεύονταν. Η ταινία βγαίνει στις αίθουσες τον Αύγουστο με ένα πολλά υποσχόμενο cast: Jeff Bridges, Meryl Streep, Alexander Skarsgård και Taylor Swift.

 Σκοτεινός Τόπος της Gillian Flynn
Εκδόσεις Μεταίχμιο
 Η Λίμπι Ντέι ήταν επτά όταν η μητέρα και οι δύο αδελφές της δολοφονήθηκαν στην αποκαλούμενη Σατανιστική Σφαγή του Κίνακι. Εκείνη κατάφερε να διαφύγει και να αναγνωρίσει στο πρόσωπο του δεκαπεντάχρονου αδελφού της τον δολοφόνο. Είκοσι τέσσερα χρόνια αργότερα η δυσλειτουργική Λίμπι, προκειμένου να επιβιώσει, πουλά την ιστορία της. Έρχεται τον Σεπτέμβριο με πρωταγωνιστές τους Chloë Grace Moretz, Nicholas Hoult, Charlize Theron και Christina Hendricks.

 Άγρια της Cheryl Strayed
 Εκδόσεις Key Books
 Η Σέριλ νιώθει πως έχει χάσει τα πάντα. Μετά το θάνατο της μητέρας της η οικογένειά της διαλύεται και ο γάμος της καταρρέει, ενώ εκείνη παίρνει ναρκωτικά και κάνει ευκαιριακές σχέσεις. Απογοητευμένη από τον κόσμο και τον εαυτό της, ακολουθεί το ένστικτό της και παίρνει την πιο τολμηρή απόφαση της ζωής της. Ξεκινά ολομόναχη μια πεζοπορία 1.800 χιλιομέτρων μέσα στην άγρια φύση της Αμερικής. Βιώνει μια απίστευτη περιπέτεια γεμάτη κινδύνους, φλερτ, ανατροπές και χιούμορ, για να καταφέρει τελικά, δαμάζοντας τους φόβους της, να βρει τον εαυτό της και την ευτυχία. Πρωταγωνιστεί η Reese Witherspoon.

Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.in2life.gr/culture/book/article/316343/7-vivlia-poy-prepei-na-diavasete-prin-ginoyn-tainies.html
Πηγή: www.in2life.gr

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΥΣΕΙ Η ΜΟΥΣΙΚΗ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΥΣΕΙ Η ΜΟΥΣΙΚΗ

Μπορεί να σε ανεβάσει όταν νιώθεις θλιμμένος ή να σε κάνει να χορέψεις όταν δεν έχεις όρεξη να κάνεις τίποτα. Μπορεί να εκφράσει τα συναισθήματά σου όταν είσαι ερωτευμένος ή να σου επιτρέψει να ξεφύγεις από τις σκέψεις σου όταν χρειαστεί. Η μουσική περιέχει μια δόση μαγείας, που καταφέρνει συχνά τα ακατόρθωτα, αλλά όχι μόνο από συναισθηματικής άποψης.

 «Η μουσική εντυπώνεται στον εγκέφαλό μας πιο βαθιά από οποιαδήποτε άλλη ανθρώπινη εμπειρία», έχει πει ο νευρολόγος Oliver Sacks. Μάλιστα, μιλώντας στο ντοκιμαντέρ «Alive Inside» για τον ρόλο που μπορεί να παίξει η ακρόαση μουσικής σε περιπτώσεις ασθενών οι οποίοι πάσχουν από άνοια, επεσήμανε πως «προκαλεί συναισθήματα, και τα συναισθήματα μπορούν να φέρουν μέσα τους μνήμη». Κάπως έτσι, στο πείραμα που παρουσιάστηκε στο ντοκιμαντέρ, οι ηλικιωμένοι με την βοήθεια iPod γεμάτων με τα αγαπημένα τραγούδια της νιότης τους, θυμήθηκαν πράγματα για το παρελθόν τους.

 Κι αυτό είναι μόνο ένα δείγμα από τις «μαγικές» ικανότητες της μουσικής να λύνει προβλήματα. Παρακάτω, συγκεντρώνουμε άλλα 9 ζητήματα υγείας και ανάπτυξης στα οποία οι νότες αποδεικνύονται αποτελεσματικότερες και από τον χρόνο, αναγκάζοντάς μας να παραφράσουμε τη γνωστή φράση: «Η μουσική όλα τα γιατρεύει».
 Συγκεκριμένα:
*Βοηθά στην βρεφική ανάπτυξη
 Τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα περνούν αναγκαστικά αρκετό καιρό σε θερμοκοιτίδα, ώστε να πάρουν το κατάλληλο βάρος και να δυναμώσει ο οργανισμός τους. Δεν είναι λίγα τα νοσοκομεία που στρέφονται στη μουσική, η οποία έχει αποδειχθεί πως μειώνει τα επίπεδα πόνου που βιώνουν τα νεογνά και τα ενθαρρύνει να αποκτήσουν καλύτερες συνήθειες φαγητού. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει πως θετικά αποτελέσματα έχουν διάφοροι ήχοι, από τις σονάτες του Μότσαρτ μέχρι τις απομιμήσεις ήχων της καρδιάς της μητέρας ή το «soundtrack» της μήτρας, που κάνουν ευκολότερη τη μετάβαση από την κοιλιά της μαμάς στον πραγματικό κόσμο.

*Ενδυναμώνει τα φυτά
 Η μουσική δεν βοηθά μόνο τα νεογνά να αναπτυχθούν, αλλά και τα φυτά. Μάλιστα, πειράματα έδειξαν πως η φύση αντιδρά διαφορετικά στα είδη μουσικής: Μία ερευνήτρια την δεκαετία του ’70 τοποθέτησε κάποια φυτά σε μια αίθουσα όπου ακουγόταν ροκ μουσική και ίδια φυτά σε αίθουσα με απαλή μουσική. Στην δεύτερη αίθουσα, τα φυτά μετά από λίγο καιρό είχαν αναπτυχθεί ομοιόμορφα, ήταν πράσινα και ογκώδη και παρουσίαζαν κλίση προς την πηγή της μουσικής. Αντίθετα, στην «ροκ» αίθουσα, τα φυτά ήταν ψηλά αλλά με φύλλα ελαφρώς πεσμένα και χωρίς έντονο χρώμα, ενώ έκλιναν προς την αντίθετη φορά σε σχέση με την πηγή του ήχου.

*Αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις εγκεφαλικές βλάβες
 Η μουσική έχει χρησιμοποιηθεί από μελετητές ως μέθοδος αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκύπτουν από εγκεφαλικές βλάβες. Σε άτομα με κινητικά προβλήματα ή βλάβες στην ικανότητα του λόγου, επί παραδείγματι, η μουσική είναι ικανή να ερεθίσει τις περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχει αυτές τις λειτουργίες. Κάπως έτσι, έχει διαπιστωθεί πως με την χρήση μουσικής, ασθενείς με νευρολογικές βλάβες έχουν ανακτήσει την αίσθηση της ισορροπίας, ενώ άτομα με προβλήματα ομιλίας έχουν κατορθώσει να «τραγουδήσουν» τις λέξεις που δεν μπορούν να αρθρώσουν.

*Προλαμβάνει τα προβλήματα ακοής
 Έρευνα στην οποία συμμετείχαν 163 άτομα, οι μισοί εκ των οποίων επαγγελματίες μουσικοί, έδειξε μετά από τεστ ακοής πως οι μουσικοί, εκείνοι δηλαδή που είχαν συχνότερη επαφή με την μουσική στη ζωή τους, αντιλαμβάνονταν και επεξεργάζονταν τον ήχο καλύτερα από τους υπόλοιπους. Σύμφωνα μάλιστα με τους επικεφαλής της έρευνας, «ένας 70χρονος μουσικός σε ένα θορυβώδες περιβάλλον διακρίνει την ομιλία καλύτερα από έναν 50χρονο μη-μουσικό.

*Επιτρέπει στην καρδιά να «επουλωθεί»
 Η μουσική βοηθά άτομα που αναρρώνουν από καρδιακά επεισόδια, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση, ρυθμίζοντας τους χτύπους της καρδιάς, ελαττώνοντας το αίσθημα αγωνίας και ως εκ τούτου, επιτρέποντας στην καρδιά να επανέλθει «με την ησυχία της».

 *Βελτιώνει τις αθλητικές επιδόσεις
 Οι αθλητικές επιδόσεις μπορούν να αυξηθούν μέχρι και 20% αν χρησιμοποιηθεί μουσική κατά την προπόνηση, κατέληξε έρευνα βρετανών επιστημόνων που μελέτησαν την σχέση των σπορ και του πενταγράμμου. Παρόμοιο αποτέλεσμα έχουν… τα αναβολικά, μόνο που εκείνα δεν είναι τόσο νόμιμα όσο λίγη uptempo μουσική

.*Ανεβάζει την διάθεση των εφήβων
 Σε ένα πείραμα που δοκίμασε ο ερευνητής Tobias Greitmeyer το 2008 σχετικά με την επιρροή της μουσικής στην διάθεση και την συμπεριφορά των εφήβων, μία ομάδα εφήβων άκουσε τραγούδια με θετικά κοινωνικά μηνύματα και μια άλλη ομάδα τραγούδια με ουδέτερο νόημα. Όταν λοιπόν οι ερευνητές «έριξαν κατά λάθος» μια μολυβοθήκη γεμάτη μολύβια, η πρώτη ομάδα εφήβων όχι μόνο έσπευσε προθυμότερα να βοηθήσει, αλλά μάζεψε πολλά περισσότερα μολύβια σε σχέση με την δεύτερη ομάδα.

*Νικά τον αναλφαβητισμό
 Άλλη μία ενδιαφέρουσα μελέτη χώρισε μαθητές της δεύτερης τάξης του δημοτικού σε δύο ομάδες, μία στην οποία δίδαξαν μουσική και μία στην οποία δεν δίδαξαν. Στο τέλος του έτους μέτρησαν την εξέλιξη στα μαθησιακά τους επίπεδα και διαπίστωσαν πως όσοι μάθαιναν μουσική παρουσίασαν ταχύτερο ρυθμό μάθησης και στα υπόλοιπα μαθήματά τους.

*Αυξάνει… τις πωλήσεις
 Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων γνωρίζουν πολύ καλά πώς μπορεί η χρήση μουσικής να ανεβάσει την διάθεση των πελατών και να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό για κατανάλωση περιβάλλον. Ιδιαίτερα στον τομέα του αλκοόλ, οι πωλήσεις ανεβαίνουν αισθητά, όχι μόνο στην προφανή περίπτωση των μπαρ, αλλά και αυτή στον τομέα μιας κάβας: Μελέτες έδειξαν πως οι ιδιοκτήτες κάβας που έπαιζαν στα ηχεία τους γερμανική μουσική είδαν τις πωλήσεις των γερμανικών κρασιών να εκτοξεύονται, και τις πωλήσεις των γαλλικών αντίστοιχα, όταν έπαιζαν γαλλικά τραγούδια

Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.in2life.gr/wellbeing/health/article/315998/10-provlhmata-poy-mporei-na-lysei-h-moysikh.html
Πηγή: www.in2life.gr