Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ BLOGS ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ...

               ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ BLOGS ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ....

Κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων βρήκα χρόνο και επισκέφτηκα τα blogs των συμφοιτητών μου. Σε ένα από αυτά, του Κ. Λυτοσελίτη συγκεκριμένα, βρήκα πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες  για θέματα που αφορούν στις ημέρες των Χριστουγέννων. Παραδόσεις και έθιμα. Πως έχουν δημιουργηθεί, από που προέρχονται, πόσο σχετικά είναι με τη γέννηση του Χριστού, πόσο μας επηρεάζουν και πολλά άλλα παρεμφερή .
Κατά την αφήγηση του ο Κωνσταντίνος, μας πάει πολύ πίσω χρονικά, γύρω στο 4ο αιώνα μ.Χ. και αναφέρεται στην πραγματική περίοδο που γεννήθηκε ο Χριστός. Μας εξηγεί πως ο ειδωλολατρικός εορτασμός του χειμερινού ηλιοστασίου αντικαταστάθηκε από την Ημέρα των Χριστουγέννων ,για ποιο λόγο έγινε και από ποιον.
Στη συνέχεια του άρθρου του , αναφέρεται πως έθιμα όπως η γαλοπούλα και ο στολισμός του δέντρου εισέβαλαν στη ζωή μας.
Εκείνα τα χρόνια ο κόσμος θεωρούσε το στολισμό του δέντρου ως καλό οιωνό για την ετήσια σοδειά του. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η ιστορία της παράδοσης των αναμμένων λαμπών του δέντρου από το 16ο αιώνα. Σημασία βέβαια έχει η ταχύτατη εξάπλωση του εθίμου ανά τον κόσμο.
Όσον αφορά στο έθιμο της γαλοπούλας πάντως συμφωνώ απόλυτα. Όταν είμαστε σε εορταστικούς ρυθμούς , πρέπει να συνοδεύουμε τη χαρά μας και την καλή μας διάθεση με κάτι ιδιαίτερο και διαφορετικό από τα καθημερινά. Την εποχή εκείνη τη διαφορά την έκανε η γαλοπούλα.
Το κόκκινο χρώμα που επικρατεί αυτές τις Άγιες Μέρες επίσης φαίνεται να μην σχετίζεται άμεσα με τη γέννηση του Υιού. Το ίδιο ισχύει και για τα περίφημα "κάλαντα".
Για κάποιους λόγους σίγουρα όλα αυτά τα "συνοδευτικά" των εορτών , παίζουν ένα ρόλο . Καλώς ή κακώς , ο κόσμος όχι μόνο τα έχει αποδεχτεί , αλλά τα συμπεριλαμβάνει και στο τρόπο που γιορτάζει τις ημέρες των Χριστουγέννων.
Έχουν γίνει και αυτά στερεότυπα της κοινωνίας μας....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου